Türkiye'de kuraklığın sebebi küresel ısınma değilmiş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Mart 2008 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Kimura, Türkiye'deki kuraklığın küresel değişimlerden çok, yağış azlığından kaynaklandığını söylüyor.

İklim değişikliği konusunda uzman olan Japon bilim adamı Prof. Fujio Kimura, Türkiye'de son yıllarda yaşanan kuraklığın küresel ısınmadan kaynaklanmadığını söyledi.

Küresel Isınmanın Etkileri Paneli'ne katılmak için Kayseri'ye gelen Japon Tsukuba Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fujio Kimura, Erciyes Dağı, Sultansazlığı ve Karpuzbaşı Şelaleri'ndeki su kaynaklarında inceleme yaptı. Kimura, Zaman'ın konuyla ilgili sorularını Erciyes'in zirvesinde cevaplandırdı. Kimura, Türkiye'de geçtiğimiz yıl bazı büyük şehirlerde su sıkıntısına sebep olan ve zirai verimde düşüşe yol açan kuraklığın, küresel iklim değişikliğine bağlı olmadığını belirtti. Kimura şöyle konuştu: "Sadece bir veya birkaç yılda gelişen olaylar küresel iklim değişikliğine bağlanamayacak kadar o bölgeye özel olaylardır. Bizim bahsettiğimiz değişimler çok uzun dönemde çok daha köklü değişimler, olacaktır. Yağış azlığı Türkiye'de geçmiş yıllarda da yaşanmıştır. Meteorolojik veriler bunu göstermektedir. Bu, iklimlerin karakterinde vardır."

Prof. Dr. Kimura, küresel iklim değişikliğinin geçen yıl yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Paneli (IPSS)'nden sonra bilimsel bir gerçeklik olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Kimura, son 5 yıldır küresel ısınmayı bir bilimsel gerçek olarak anlattığını söylüyor.

Kimura, uzun vadede Anadolu için çok da iç açıcı öngörüde bulunmuyor. Küresel ısınmanın Türkiye'de sıcaklık artışıyla kendini göstereceğini ileri süren Japon uzman, özellikle Akdeniz havzasında yağış miktarının azalacağı uyarısında bulunuyor. Kimura, iklimsel verilerin çok iyi izlenmesi ve değerlendirilmesini tavsiye ediyor.

Gürhan Savgı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber