TSK afiş bastırdı, MHP resmi tatil istedi: Nevruz bu yıl herkesin bayramı

Haber Giriş : 21 Mart 2008 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1990'lı yıllardan başlayarak Türkiye'de büyük gerilime yol açan, başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere, ülkenin pek çok yerinde huzursuzluk görüntülerine yol açan Nevruz Bayramı bu yıl herkesin sahip çıktığı bir içerikle kutlanıyor. Ortadoğu'nun "Yenigün" bayramı için MHP resmi tatil önerisinde bulundu. Türk Silahlı Kuvvetleri bir afiş bastırarak yurttaşların bayramını kutladı. Cumhurbaşkanından Başbakana tüm devlet erkanı Nevruz mesajlarıyla "yenigün"ü karşıladı.

Gül: Bu bayram kardeşliğin sembolüdür

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Nevruz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, Nevruz'la baharın müjdecisi, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü dünyanın en eski ve en zengin barış ve dostluk bayramının kutlandığını belirtti.

Nevruzun, hayatın akışı içerisinde bireyin ve toplumun ruhunda oluşan tortuları, kırgınlıkları, hüzünleri arındırma günü olduğunu ifade eden Gül, Nevruz'un her anlamda yeni gün olduğunu dile getirdi. Gül, şunları kaydetti: "Zengin ve derin bir medeniyet havzası olan yaşadığımız coğrafyada binlerce yıldır baharın vesile edilerek kutlandığı Nevruz, her kültürle bağdaşabilen bir özelliğe sahiptir. Nevruz'un değişmeyen özü ise birlik içinde hayatın her şeyini paylaşabilme iradesidir.

Nevruz, zaman olarak kuzey yarım kürede kışın bitişine, toprağın uyanışına denk gelir. Bu yönüyle de yeniden doğuşu sembolize eder. Nevruz'un coşkusu da bu yeni günde yeniden doğmak hissiyatından gelir. Binlerce yıldır Asya'nın steplerinden Balkanlara, Orta Doğu'dan Anadolu'ya kadar bir büyük coğrafyada yaşayanların; baharı, tabiatı, bereketi, temennileri, duaları birlikte büyütüp paylaşmalarının ve zenginleştirmelerinin adıdır Nevruz."

Erdoğan: Şiddetin değil, dostluğun kandili

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, baharın gelişini simgeleyen Nevruz'un hayata yeni bir umutla sarılmak için bir çağrı olduğunu vurgulayarak, "Bu gün yakılan ateş, şiddetin ve öfkenin değil, aksine ruhlarımızdaki sevginin, dostluğun ve kardeşliğin kandilidir. Bu bayram sevincini yaşarken ve yaşatırken bize yakışan, şiddetin, kinin, nefretin dilini tamamen terk etmek ve sevginin, barışın, kardeşliğin evrensel dilini yüceltmektir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nevruz Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda, bahar mevsimiyle birlikte tabiattaki yenilenme ve tazelenmeyi müjdeleyen Nevruz Bayramı'nın, yeni bir başlangıcın sevinç ve neşeyle kutlandığı gün olduğunu belirtti. Nevruz'un, başta bütün Türk topluluklarında olmak üzere Anadolu'dan Kafkaslar'a, Orta Asya'dan Orta Doğu'ya uzanan geniş bir coğrafyada yüzyıllardır aynı ruhla kutlandığını ifade eden Başbakan Erdoğan mesajında şunları kaydetti:

"Bolluk ve bereketiyle bahar mevsiminin gelişini simgeleyen Nevruz, aynı zamanda, hayata ve birbirimize yeni bir coşkuyla, yeni bir umutla sarılmak için bir çağrıdır.

Milletçe bu çağrıya uymaya, sevgi, barış ve kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi canlı tutmaya devam edeceğiz. Bugün yakılan ateş, şiddetin ve öfkenin değil, aksine ruhlarımızdaki sevginin, dostluğun ve kardeşliğin kandilidir. Bu bayram sevincini yaşarken ve yaşatırken bize yakışan, şiddetin, kinin, nefretin dilini tamamen terk etmek ve sevginin, barışın, kardeşliğin evrensel dilini yüceltmektir."

AA/ANKA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber