Kuş gribini 2 saatte teşhis edecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2008 16:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

2003'ten bu yana 200'ün üzerinde insanın ölümüne neden olan kuş gribini 2 saatte teşhis edebilen çip üretildi.

Dünya'nın çip geliştirilmesi ve üretiminde önder İsveç şirketi STMicroelectronics'in, Singapur'da kuş gribini 2 saatte teşhis edebilen portatif bir çip ürettiğini açıklandı. VereFlu adındaki çipin çeşitli hastalık yapan madde, mikro-organizmalar ve genleri 2 saat içinde tarayarak tanımlayabildiği kaydedildi. Çipin saptadığı maddeler arasında insanlarda görülen kuş gribi virüsünün de bulunduğu belirtildi.

VereFlu, A ve B türü grip virüsü, kuş gribi virüsü olarka da biline H5N1'in de aralarında bulunduğu çok çeşitli virüsleri ayırt edebiliyor. Çipin Ar-Ge çalışmasının 1 yıldan fazla sürdüğü ve geçen yıl Singapur Ulusal Üniversitesi Hastanesi'nde klinik deneyleri yapıldığı açıklandı.

Birkaç yıl önce de Hong Konglu ve Çinli bilim adamları, kuş gribini birkaç saat içinde teşhis edebilen bir test geliştirdiklerini açıklamıştı. Bu testle insanlar ya da hayvanlarda öldürücü H5N1 kuş gribi virüsünün bulunup bulunmadığının iki saatte anlaşılabildiği bildirilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 2003'te Asya'da ortaya çıktığından beri çoğunluğu Endonezya olmak üzere dünya genelinde 240'a yakın kişi kuş gribi virüsünden öldü. Bilim adamları bu virüsün değişime uğrayarak insandan insana geçmesinden endişe ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber