Doçent olmak isteyenin bekleme süresi bölgeden bölgeye değişecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2008 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkanı Prof. Dr.Yusuf Ziya Özcan, Bilkent'teki göl etrafında gazeteciler ile yaptığı yürüyüşte soruları cevapladı. Öğretim üyelerinin maaşlarında iyileştirme yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Özcan, söz konusu artışın 2009'da olması için çalışacaklarını açıkladı. Özcan, bu konuda Başbakan Erdoğan'ın verdiği sözü de hatırlattı.

Üniversitelerde bir kadro sıkıntısı yaşanmadığını, yeterli öğretim üyesi bulunduğunu söyleyen Özcan, "Öğretim üyesinin dağılımı yanlış Hocaların yüzde 60-70'i üç büyük şehirde, yüzde 30'u da Anadolu'da oluyor. Böyle şey olur mu? Bir sürü hocamız var. Rotasyon değil de isteği bağlı hale yer değiştirme biraz cazip hale getirme... Mesela 5 yıllık doçentlik için bekliyorsan bir bölgeye gittiğinde 2 -3 yıl bekleyeceksin gibi uygulamalar getireceğiz. Taslak hazırlanıyor. Cazip olsun. Kurulda kabul edilirse ve Meclis'ten geçerse tabi bu uygulama gelecek." şeklinde konuştu.

Özcan'dan bugüne kadar ki performansını değerlendirmesi de istendi. "YÖK'ün doğru düzgün 3 haftadır çalışmaya başladığını" söyleyen Özcan, özellikle sağlık alanında yaptıklarından memnun olduklarını aktardı. Genel Kurul'un son iki haftadır "tam hızla" çalıştığını anlatan Özcan, şöyle devam etti: "İlk defa 250, 300 tane denklik belgesi imzaladım. Ondan önceki 2 ayda tek tük bir iki tane geldi. Beklemiş konuları hallettik ama en önemlisi sağlık. İlk yaptığımız sağlık alanında üniversite hastanelerinden maliyenin kestiği katkı payının yüzde 15'den yüzde 5'e indirttik. Bu korkunç bir katkı demektir. Bugüne kadar hiç toplanmayan bir tıp komisyonu vardı. Onların toplanabilmesi için yönetmeliklerde değişiklikler oldu. Daha önceden YÖK ile Sağlık Bakanlığı arasında bir anlaşmazlık vardı. YÖK 5 üyeyi, Sağlık Bakanlığı 2 üyeyi kabul etmemiş, o meseleyi hallettik. Tıpta İhtisas Komisyonu bundan sonra çalışmalarını sürdürecek. Devlet hastaneleri ile üniversite hastaneleri arasında bir anlaşmazlık vardı. Bunları kardeş müessese haline getireceğiz. İsteyen doktor adayı devlet hastanesinde çalışacak.İsteyen de üniversite hastanesinde. Bu korkunç bir mobilite demek. Devlet hastanelerinde hasta çok. Üniversite hastanelerinde teorik bilgi bayağı ileri düzeyde."

Türkiye'nin ihtiyacı olan doktor sayısını belirlemek üzere bir çalışma başlattıklarını söyleyen Öczan, bu sayede sağlık alanında ileriye dönük projeksiyonlar yapılabileceğini kaydetti.

TÜİK'ten 2.5 milyon öğrencinin bilgilerini aldıklarını belirten Özcan, "Şimdi ilk defa YÖK de böyle hangi ana bilim dalında kaç öğrenci var, kaç öğretim üyesi var. Oranların hesaplanması için gerekli bütün istatistikleri temin edeceğiz. 2- 3 ay içerisinde bitecek... Böyle politika üreten bir veri tabanı olmaması anlaşılır gibi değil." şeklinde konuştu.

Özcan, komisyonlar ile ilgili bir soru üzerine, "Komisyonların hepsini boşalttık, hepsini sıfırladık." dedi. "Yeni bir kadro... Yeni insanlar gelsin istedim. Başka bir nedeni yok." diyen Özcan, "Yeni insanlar geldi mi?" sorusu üzerine, "Geldiler. Daha da geliyor. Eğitim komisyonunu yaptık. Mevzuat, denklik, dekan seçme, rektör seçme, disiplin ama birkaç tane kaldı." cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber