AK Partinin önünde 3 seçenek bulunuyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Nisan 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'nin 3 seçeneği

ÖNDER YILMAZ ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

AKP'nin önünde, ?Referanduma gitmeyi göze alarak anayasa değişikliği', ?anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşma' ya da ?sadece yüksek mahkemeye savunma verme' seçenekleri bulunuyor

AKP, Anayasa Mahkemesi'nin, kapatma davası iddianamesini kabul etmesinin ardından nasıl hareket edeceğine ilişkin stratejisini belirledi. Bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek MYK toplantısında masaya yatırılacak plana göre AKP mini anayasa paketi ile ilgili süreci hızlandıracak. Muhalefet partileriyle görüşmeyi planlayan AKP, değişikliği TBMM'den bir hafta ya da en geç 10 gün içinde geçirmeyi planlıyor.

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, muhalefet partilerini ziyaret ederek geniş mutabakat arayacaklarını söyledi. Ergün, olumsuz yanıt almaları halinde referanduma giderek anayasa değişikliğini gerçekleştirmeyi ciddi seçenek olarak düşündüklerini kaydetti.

Paketin içeriğinin geniş mi yoksa dar kapsamlı mı olacağına ise bugünkü MYK toplantısında Erdoğan karar verecek. Ayrıca AKP'nin yol haritasının da bugünkü grup ve MYK toplantısının ardından belirlenmesi bekleniyor.

AKP'nin önündeki üç seçenek ve bunların gerçekleştirilmesine yönelik siyasi tablo şöyle:

1. YOL: AKP, partilerin kapatılmasını zorlaştıracak anayasa değişikliği için muhalefetin desteğini arayacak. AKP yönetimi görüşeceği muhalefete, ?Bizim teklifimiz bu. Siz neler yapılmasını istersiniz. Bize destek vermemeniz halinde biz yine de paketi geçireceğiz. Son kararı da referandumla halk verecek? mesajı verecek.

CHP, baştan ?biz yokuz? dediği için AKP'nin ?referandum sorununu aşmak için' gidebileceği ilk adres MHP. TBMM Başkanı Köksal Toptan hariç 339 milletvekili bulunan AKP, 70 milletvekili olan MHP'nin desteğini alırsa 367 olan referandum sınırını rahatlıkla aşabiliyor. Ancak AKP ile MHP arasında anayasa değişikliği teklifi konusunda ciddi farklılıklar bulunuyor. MHP'nin, ?kapatmada partiler yerine kişiler sorumlu olsun? eksenine oturttuğu formül, AKP'nin temelli kapatılmasını önlerken, Başbakan Erdoğan'ı siyasi yasaklı olmaktan kurtarmıyor. 20 milletvekili bulunan DTP ise AKP'nin resmen açıklanmayan, ancak kamuoyuna çeşitli alternatiflerle yansıyan teklifinde ?şiddet ve teröre bulaşan partilerin kapatılmasının? öngörülmesi nedeniyle, ?bu haliyle değişikliğe sıcak bakmıyoruz? diyor. 20 milletvekili bulunan DTP ile bağımsız milletvekillerinin desteğini alsa dahi AKP, 367 olan referandum sınırını aşamıyor.

2. YOL: MHP'nin desteğini alamaması halinde AKP'nin önünde referandum için ?hodri meydan? diyerek anayasa değişikliği teklifini hayata geçirmek alternatifi bulunuyor. AKP'nin değişiklik teklifinde, Anayasa'nın 68. ve 69. maddelerinin değiştirilmesi yoluyla parti kapatmalarının zorlaştırılması öngörülüyor. AKP'nin değişiklik paketinde Avrupa Konseyi Venedik Kriterleri'nin anayasaya taşınması, şiddet ve teröre bulaşma dışında siyasi partilerin kapatılmaması isteniyor. Teklifte, partilerini, suç teşkil eden eylemlerin odağı haline getirecek siyasiler için de kesinleşmiş mahkeme kararlarının aranması öngörülüyor. Parti kapatılması talebine TBMM'den onay koşulu da AKP'nin mini anayasa değişikliği çerçevesinde tartıştığı formüllerin başında geliyor. AKP'nin bugün son şekli verilmesi beklenen teklifine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, anayasaya uygun hareket etmeyen partiyi önce uyaracak, sonra Hazine yardımından mahrum bırakacak daha sonra da kapatılması istemiyle dava açacak. Anayasa değişikliğinin kabul edilebilmesi için en az 330 oya ihtiyacı olan AKP yönetimi, 339 milletvekilinin olası anayasa değişikliği oylamasında fire vermemesi için geçen hafta yemekli ikna toplantıları gerçekleştirdi.

3. YOL: AKP'nin önündeki üçüncü alternatif ise anayasa değişikliği planını rafa kaldırarak sadece Anayasa Mahkemesi'ne savunma verilmesine ilişkin olağan prosedürü izlemek. Bazı milletvekilleri kapatma davası sürerken anayasa değişikliğinin doğru olmayacağını belirterek ?Sadece savunma verelim? görüşünü yansıttı.

Referandum seçenek

Ergün, anayasa değişikliğinin TBMM'den en genel siyasi mutabakatla geçmesi için çalışacaklarını, bu kapsamda muhalefet partilerini ziyaret edebileceklerini söyledi. Ergün şunları kaydetti:

?Bir anayasa değişikliği teklifi hazırlandığında ilk amacımız bunun parlamentodan bir mutabakatla geçirilmesi, parlamentoda halledilmesi olacaktır. Bu mümkün olmayabilir, o zaman tabii ki referandum da bir seçenektir. O seçeneği de anayasa değişiklikleri açısından Anayasa'nın öngördüğü bir seçenek olarak elbette kenarda tutmak imkânı vardır.?

Odasından izledi

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasının iddianamesini kabul ettiğine ilişkin açıklamayı Başbakanlık'taki makamında televizyondan izledi. Kararın Bakanlar Kurulu toplantısına verilen öğle yemeği arasında açıklanması üzerine Erdoğan, bazı bakanlarla kısa bir durum değerlendirmesi yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber