Faruk Çelik, 9 yıl önce 58 yaşa 'mezarda emeklilik' demiş

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Nisan 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekliliğe bakanken farklı baktı

Sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı kadınlar da eylem yaptı. FOTOĞRAF: ALTAN BURGUCU

Çelik, dokuz yıl önce 58 yaş emeklilik için 'mezarda emeklilik' demişti

AHMET KIVANÇ

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 1999'da emeklilik yaşı kadında 58'e, erkekte 60'a çıkartılırken muhalefet milletvekili olarak yaptığı eleştiriler başını ağrıtıyor.

Çelik, o dönem 58-60 yaşında emekliliği eleştirirken şimdi nasıl 65 yaşında emekliliği savunduğunu soran milletvekillerine, "O gün devletin içini bilmiyordum, yanılmışım" yanıtını verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden sosyal güvenlik yasa tasarısı görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri Faruk Çelik'e sık sık 1999 yılında muhalefetteki Fazilet Partisi (FP) milletvekili olarak emeklilik yaşının kadında 38'den 58'e, erkekte ise 43'ten 60'a çıkartılması sırasındaki sert eleştirilerini hatırlatıyor. Bakan Çelik, DSP-ANAP hükümetince çıkartılan yasanın 16 Ağustos 1999 tarihinde TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında, özetle şu görüşleri ileri sürmüştü:

O zaman ne demişti?

"Bu yazın sıcağında Meclis'i de, milletvekillerini de meşgul etmeyiniz... Hiçbir Allah'ın kulu yok ki, bu 38 ve 43 yaşındaki emekliliği savunsun, ama hükümet ve Sayın Bakan özellikle, ısrarla, 58 ve 60 yaş üzerinde inat ettiler ve direttiler. Bakınız 'Çoğunluğum var' denilerek, 1992'de, o günün başbakanı Sayın Demirel zamanında bir düzenlemeye gidildi ve emeklilik yaşı 40'lara çekildi. Ne oldu netice itibarıyla? Sistem tahrip oldu. Bugün siz ne yapıyorsunuz? Bir başka aşırılıkta ısrar ediyorsunuz. Nedir bu aşırılık? Yani, 1992'de sistem tahrip edildi; şimdi de, siz, işçiyi, memuru, çiftçiyi, emekliyi, vatandaşı tahrip ediyorsunuz, vatandaşın hayalini, vatandaşın geleceğini yıkıyorsunuz.

Değerli milletvekilleri, bu tasarı, Türkiye gerçeklerine aykırı bir tasarıdır. Bu tasarı, bilimsel analizin ürünü değildir. Bu tasarı, kâr ve zarar mantığına göre hazırlanmış bir tasarıdır. Bu tasarı, sosyal kaygıları dikkate almamaktadır.

Bugünkü anlamda ilk sosyal güvenlik tasarısını, 1889 yılında, Prusya Kralı Bismarck hazırlamıştır. Ancak Bismarck 65 yaşında emeklilik vaat ederken, Prusya'da ortalama yaşam süresi 45 yıldı. İşte bu tasarı Batı'yı örnek alıyor ama 1889 yılındaki Batı'yı mı yoksa 2000'li yılların çağdaş Batı dünyasını mı, sosyal güvenlik sistemini mi örnek alıyor?

Bunu dikkatlerinize arz ediyorum. Hiç şüphemiz yok ki, dünya ve Türkiye gerçeklerine kapalı bir şekilde, 1889 yılı Avrupa'sını örnek almaktasınız."

Muhalefet hatırlattı

Tasarının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri Faruk Çelik'e 1999'daki bu sözlerini sık sık hatırlatarak, kendi sözleriyle kendi tasarısını eleştiriyorlar.

Bakan Çelik eski sözlerini hatırlatan muhalefet milletvekillerini TBMM Genel Kurulu'nda şöyle yanıtladı: "Diyelim ki ben o gün yeni bir milletvekili olarak yanlış yapmışım. Bunu, bugün devlette, kamuda önemli bir görev alan bir bakan olarak bunu ifade etmeyi de zül filan telakki etmiyorum, bir dürüstlüğün gereği olarak ifade ediyorum. O günün şartlarında Türkiye'de iktidarın durumu ortadadır. İktidarın parçalı bulutlu hâli ortadadır. Yarınını göremeyen bir Türkiye vardır. Nitekim de çok kısa süre sonra cumhuriyet tarihinin en büyük iki ekonomik krizi yaşanmıştır ve Türkiye o süreçte sosyal güvenlik açıklarına baktığımız zaman 2.5 katrilyon civarında bir sosyal güvenlik açıkları vardır. Tüm bunlar böyle bir düzenlemeyi, devletin içini de bilmediğimiz için, böyle bir düzenleme ve bu orandaki bir yaş sınırı açısından bizleri ve kamuoyunda da bu konuda birliktelik olmadığı için, yani toplumsal bir duyarlılık da oluşmadığı için sosyal güvenlikle ilgili, biz bu konuşmayı yapmış olabiliriz..."

DSP'li Harun Öztürk, Çelik'in "mezarda emeklilik" sözünden çark etmesini "O zaman yanlış yaptım" sözleriyle açıklamasını, "İnşallah bu defa da yanılmazsınız" sözleriyle değerlendirdi.

Emekli kadın doğurur mu?

TBMM Genel Kurulu'nda önceki günkü görüşmelerde 'Emekli kadın doğurur mu' tartışması yaşandı. Kanunda altı ay süreyle asgari ücretin üçte biri emzirme yardımı öngörülürken, tasarıyla bunun bir aya indirilmesini eleştiren muhalefet milletvekillerini yanıtlayan Çelik, emzirme yardımından şu anda sadece SSK'lılar yararlanabilirken, yeni sistemde emeklilerin dahi bu yardımdan yararlanacağını söyledi.

Çelik'in bu sözlerine "Emekli doğurmaz" diye itiraz eden eski Sağlık Bakanı MHP'li Osman Durmuş, Çelik'ten "Otuz sekiz yaşında emekli ederseniz doğurur" yanıtını aldı. Durmuş'un yanıtı ise, "Doğurmaz" oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber