Muğla'da kız öğrenci aşıdan öldü iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2008 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde, aşı uygulandıktan sonra rahatsızlanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden ilköğretim öğrencisi Derya Gül için İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopside, kesin ölüm nedeni tespit edilemedi.

Derya Gül'ün babası Dursun Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir Adli Tıp Kurumunun raporu açıklanana kadar olayla ilgili konuşmadığını ve kimseyi suçlamadığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Adli Tıp Kurumu Grup Başkanı uzman doktor İsmail Cezmi Yavuz'un imzasıyla, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen raporda, kızımın kesin ölüm nedeninin saptanamadığı belirtilmiş. Rapora göre, kesin ölüm nedeni hakkında kızıma ve aşı olduktan sonra benzer şikayetlerle hastaneye kaldırılan diğer öğrencilere ait tüm tıbbi belgelerin İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderilmesine ve ilgili ihtisas kurulundan görüş alınmasına karar verilmiş.

Otopside, kızımda, menenjit ve ensefalit saptanmamış. Oysa Muğla'da bazı yetkililer, daha rapor açıklanmadan çocuğumun aşıdan dolayı ölmediğini; menenjitten ya da akciğer ve bağırsakları etkileyen bir hastalıktan

öldüğünü öne sürdüler. Benim çocuğumun böyle bir rahatsızlığı yoktu. Adli tıp raporunda da bu kesinleşmiş oldu."

Dursun Gül, kızına, ilk müdahalenin yapıldığı Muğla Devlet Hastanesinde ilaç intoksikasyonu ve ensefalopati tanısı konulduğunu otopsi raporunda bunun da belirtildiğini kaydetti.

"ADLİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM"

Dursun Gül, Kavaklıdere Kaymakamlığının, Kavaklıdere Merkez Sağlık Ocağında görevli ebeler S.D.K, D.K, G.H. ve hemşire S.E. hakkında adli soruşturma açılmasına izin verilmemesine dair karar aldığını ancak, Yatağan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kamil Çolak'ın, Aydın Bölge İdare Mahkemesine , "kararın iptali ve adı geçen memurlar hakkında soruşturma izni verilmesi" istemiyle dava açtığını söyledi.

Adli sürecin takipçisi olacağını ifade eden Gül, "Yargıya güveniyorum. Derya'yı kaybettik. Başka Deryaların ölmesini istemiyoruz. Herkes görevini tam yapmalı" diye konuştu.

"DOKTORUN RAPORU DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETTİM"

Kavaklıdere Kaymakamı Ahmet Erdoğdu ise Derya Gül'ün ölümünün ardından Muğla Valiliğine soruşturma açılması yönünde talepte bulunduğunu belirtti.

Erdoğdu, "Valilik, konuyu incelemek üzere uzman bir doktor görevlendirdi. Valilikçe görevlendirilen doktor, adli yönden soruşturmaya gerek olmadığı kanaatine vardı. Ben de doktorun bu raporu doğrultusunda adli soruşturmaya gerek olmadığı yönünde işlem yaptım" diye konuştu.

Erdoğdu, aşı uygulanan bazı çocukların kollarında kızarıklıklar oluştuğunu bu nedenle aşıyı yapan Kavaklıdere Merkez Sağlık Ocağında görevli ebeler D.K, S.D.K, G.H. ve hemşire S.E'ye disiplin cezası verdiklerini söyledi. Öte yandan, aşı uygulamasından sonra rahatsızlanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden ilköğretim öğrencisi Derya Gül'ün ölümünden kısa bir süre önce Muğla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından "örnek vatandaş" seçildiği öğrenildi.

OLAYMuğla'nın Kavaklıdere ilçesinde bir ilköğretim okulunda yapılan aşının ardından rahatsızlanan Derya Gül, sevk edildiği İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 30 Aralık 2007'de hayatını kaybetmiş, 4 öğrenci de tedavi altına alınmıştı.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise olayın soruşturulma başlatıldığını ve aşı yapıldıktan sonra hayatını kaybeden çocuğun ölüm nedeninin, ilk bulgulara göre aşıdan kaynakladığını söylemenin mümkün olmadığını açıklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber