Cep telefonunu açar açmaz kulağınıza götürmeyin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayatı kolaylaştıran teknolojik ürünlerin insan sağlığına etkisi yıllardır tartışılıyor. Hacettepe Üniversitesi'nin teknokentinde laboratuvar kuran Telekomünikasyon Kurumu, cep telefonlarını mercek altına aldı.

1 - Telefonu açtıktan birkaç saniye sonra kulağınıza götürün.

2- Kablolu kulaklık, telefonun zararlı etkilerini yüzde 10 azaltır.

3- Kulağınızla telefon arasında 15 derecelik bir açı oluşturun.

4- Konuşurken cihazın yüzünüze temas etmemesine özen gösterin.

5- Beyin gelişimi açısından çocuklara cep telefonu kullandırmayın.

Varılan sonuç korkutucu: "Doğru kullanılmazsa cep telefonları cilt kanserine yol açabilir ve beyin gelişimini zedeler." Zaman'ın sorularını cevaplayan Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç, 'telefonlar zararsız' demenin büyük hata olduğunu vurguluyor. Laboratuvarın araştırma yöntemi de ilginç. Kobay olarak robot kullanılıyor. Bilim adamları, robotun kafa kısmına beynin özelliklerine uygun olarak üretilmiş özel bir sıvı yerleştiriyor. Ardından da cep telefonuyla konuşma senaryoları tek tek uygulanıyor. 128 noktada tarama yapılarak elektromanyetik soğurulma miktarı ölçülüyor. Riskli bölümler ikinci kez tarandıktan sonra, telefonların en derindeki alana etkisi tespit ediliyor.

Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. İletişimden ulaşıma, günlük hayatımız teknolojinin nimetleriyle daha külfetsiz bir hal alıyor. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik nimetlerden biri de cep telefonu. Elimiz, ayağımız gibi görmeye başladığımız bu cihaz sayesinde 24 saat her yerde kesintisiz iletişim sağlanabiliyor. Cep telefonunun işlevleri bununla da sınırlı değil. Bu harika cihaz sayesinde, radyo dinleniyor, TV izleniyor, medyadaki haberler takip edilebiliyor, fotoğraf çekip gönderiliyor, hatta bankacılık hizmetleri bile yapılabiliyor. Böylesi müthiş bir cihazın, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olup olmadığı da hep tartışma konusu oldu. Bazı bilim adamlarına dayandırılarak, cep telefonlarının zararsız olduğu ileri sürüldü. Kimi bilim adamları ise asbestten daha zararlı olduğunu belirtti. "Gerçekte, cep telefonları insan sağlığına ne kadar zararlı?" sorusuna hep yurtdışından cevaplar arandı. Artık, bu sorulara, Türkiye'deki en yetkili kurum olan Telekomünikasyon Kurumu cevap veriyor. Kurumun, Hacettepe Üniversitesi'nin tekno kentinde kurduğu "Piyasa Gözetimi Laboratuvarı"nda cep telefonlarının Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği ölçülerle üretilip üretilmediğini araştırıyor.

Zaman'ın ziyaret ettiği ve çok özel bir teknoloji ile inşa edilen odalarda, cep telefonunun insan sağlığı üzerindeki etkileri robot yardımıyla araştırılıyor. Robotun kafa kısmına, beynin özelliklerine uygun olarak üretilmiş özel bir sıvı yerleştiriliyor. Cep telefonu da, robota aynen konuşma sırasındaki gibi yerleştiriliyor. Konuşma halindeki telefon senaryoları aynen robota uygulanıyor. Robot, 128 noktada beyni temsil eden sıvı üzerinde tarama yapıyor. Her bir noktada, elektromanyetik soğurulma miktarı ölçüyor. En fazla soğurulma olan noktalar, ikinci kez taranıyor. İkinci taramada, derinlik biraz daha artırılıyor. Böylece, cep telefonunun en derindeki alana yaptığı etki belirleniyor.

Laboratuvarın yöneticisi, Telekomünikasyon Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanı Ejder Oruç, laboratuvar ortamında yapılan incelemeler neticesinde, cep telefonunun zararsız olduğunu söylemenin büyük hata olacağını savunuyor. "Bu aynı zamanda büyük bir yanlış olur." diyen Oruç, önemli olanın, belirlenen sınır değerlerini aşmamak olduğunu kaydediyor. Sınırlar aşılmadığı takdirde, insan sağlığı üzerinde olağanüstü bir şey olmayacağını savunan Oruç, aksi halde cep telefonunun beyne verdiği zararın dışında cilt kanserine de yol açabileceğinin altını çiziyor.

Laboratuvar, AB desteğiyle kuruldu

Piyasa Gözetimi Laboratuvarı, Avrupa Birliği (AB) Mali İşbirliği Projesi kapsamında kuruldu. Laboratuvarın inşaat hariç toplam maliyeti 4,8 milyon Euro. Bunun 3,6 milyon Euro'su AB tarafından sağlandı. Piyasa Gözetim Laboratuvarı'nda şu işlemler yapılıyor: Elektromanyetik uyumluluk testleri, alçak gerilim direktifi testleri, SM telefon cihazlarının SAR testleri, radyo frekans testleri.

Selim Kuvel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber