Üniversitede 'sahte evrakla atama' iddiasına dayak karıştı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Veteriner Fakültesi'ndeki iki öğretim üyesinin sahte evraklarla kadroya alındığı Erciyes Üniversitesi, şimdi de dayak olayı ile karıştı. Belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle eski fakülte sekreteri dövüldü.

Sayıştay'ın yaptığı denetimlerde bazı yolsuzluklar tespit edilen Erciyes Üniversitesi, çarpıcı iddialarla çalkalanıyor. Üniversitede iki akademisyenin sahte evraklarla kadroya alındığı, rektör tarafından usulsüz atamalar yapıldığı ve birçok ihalede karşılaşılan yolsuzluk iddiaları, üniversitede gerilime yol açtı. Veteriner Fakültesi'nde görev yapan Yard. Doç. Dr. Nusret Apaydın ve Yard. Doç. Dr. Mustafa Ün'ün sahte evrak düzenleyerek üniversite kadrosuna girdiği iddiası, bizzat eski Fakülte Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Nur tarafından kayıtlara geçirildi. Prof. Nur, usulsüzlükle ilgili hem rektörlüğü hem de YÖK'ü bilgilendirdi. Üniversite yönetimi olayın üzerinden uzun zaman geçtiği gerekçesiyle dosyayı kapatırken, YÖK'ün incelemesi sürüyor. Bu arada, konuyla ilgili belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle tehditler alan eski fakülte sekreteri Feridun Erat, evinin önünde feci şekilde dövüldü. Bir aylık iş göremez raporu verilen Erat, "Elimde kesin bir delil yok, bunu üniversite yönetimi yaptırdı diyemem. Fakat tüm işaretler o yönde." diyor. Erat'ın iddiaları, gözleri yeniden üniversitedeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına çeviriyor.

Erciyes Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde Sayıştay müfettişlerinin hazırladığı bir raporla gündeme gelmişti. Üniversite yönetiminin hukuka aykırı, usulsüz ve suç teşkil eden 24 ayrı uygulama ile devleti 3 milyon 120 bin YTL zarara uğrattığı tespit edilmişti. Üniversitedeki son tartışmalara bakılırsa, iddialar bunlarla sınırlı değil. Yard. Doç. Dr. Nusret Apaydın ve Yard. Doç. Dr. Mustafa Ün hakkında yapılan ihbarlar üzerine yeni bir soruşturma daha açıldı. İddialara göre Apaydın, 14 Eylül 1990'da 59 not ortalaması ile Konya Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Fakat transkript belgesi üzerinde oynama yaparak ortalamasını 60'a yükseltti. Bu sahte belgeyle de Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne doktoraya başladı, Erciyes Üniversitesi'nde de araştırma görevlisi oldu. Apaydın'ın Erciyes Üniversitesi'ne araştırma görevlisi olarak müracaat ederken de transkript belgesinde ikinci kez oynama yaparak 59 olan not ortalamasını 71'e yükselttiği ileri sürülüyor. Bu usulsüzlüğü doktora öğrenimi için Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'ne sunduğu belge ile Erciyes Üniversitesi'ne sunduğu belgeler arasındaki fark, açıkça ortaya koyuyor. Apaydın'ın, geçtiğimiz ay üniversiteden görevli olarak ABD'ye gönderilmesi de bu iddialara bağlanıyor. Yard. Doç. Dr. Ün hakkında da benzer suçlamalar var. 5 Temmuz 1996 tarihinde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden 65.31 not ortalaması ile mezun olan Ün'ün, Erciyes Üniversitesi'ne araştırma görevlisi olarak girebilmek için not ortalamasını 73'e yükselttiği iddia ediliyor.

Ortaya çıkan kanun dışı uygulamalar üzerine eski Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Nur, soruşturma açılması amacıyla rektörlüğe başvurdu. Prof. Nur'un Temmuz 2007'de her iki akademisyenin siciline de bu durumu not düştüğü ifade ediliyor. Üniversite yönetimi iki öğretim üyesi hakkında inceleme başlattı, ancak sonuçları hakkında herhangi bir duyuru yapılmaksızın dosya YÖK'e gönderildi. YÖK'ün soruşturması devam ediyor.

Rektör Prof. Dr. Cengiz Utaş, iddialar üzerine soruşturma başlattıklarını açıkladı. Utaş, sahte evrakla üniversite kadrosuna girdikleri belirtilen iki eğitimciyle ilgili olarak, şunları söylüyor: "Her iki arkadaşımız da 1996 yılında kadroya girmişler. Biz ihbar üzerine bu konuyu soruşturduk. Fakat hem zamanaşımına uğradığı hem de artık başka bir kadroda görev yaptıkları için herhangi bir hukuki yaptırımda bulunmadık." Utaş, Feridun Erat'ın saldırıya maruz kalmasıyla herhangi bir ilgilerinin olmadığını, böyle bir iddiaya cevap vermesinin dahi söz konusu olamayacağını söylüyor.

Ahmet Dönmez

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber