Yurtdışına burslu tıp öğrencisi gönderilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Nisan 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, doktor açığına bir çözüm formülü daha geliştirdi. İthal doktorlarla yakın vadede ihtiyacı karşılamayı düşünen bakanlık, bu yıldan itibaren yurtdışına tıp öğrencisi gönderecek.

İlk kez uygulanacak yöntemle, Öğrenci Seçme Sınavı'nda başarılı olan 300 öğrenci, devlet bursuyla Avrupa ülkeleri ve ABD'de doktorluk eğitimi alacak. Eğitimini tamamlayan burslu hekimler, Türkiye'ye dönüp hastanelerde görev alacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan anlaşma, hekim açığını uzun vadede bitirme yönünde önemli bir adım olacak ve her yıl uygulanacak.

Son beş yılda sayıları hızla artan özel hastane ve tıp merkezleri, yüksek maaşlarla doktor transfer edince kamu hastanelerinde hekim açığı artmaya başladı. Anadolu'daki birçok şehirde devlet hastaneleri, özel sektöre geçen doktorlar sebebiyle zor günler yaşıyor. Azalan doktor sayısıyla alakalı olarak Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki muayene kuyrukları uzuyor. Bakanlık söz konusu soruna çözüm için çeşitli formüller üzerinde duruyor. Yıllardır tıp fakültelerinde kontenjan artırımına yanaşmayan YÖK'te yönetim değişikliğiyle birlikte hekim açığı konusunda fikir birliğine varıldı. İlk adım 2008 yılında tıp fakültelerine ek kontenjan verilmesi yönünde atıldı. Böylece her yıl 4 bin 500 öğrencinin girebildiği tıp fakültelerine bu yıl 6 bin öğrenci alınacak. İkinci adım ise tam gün yasasıyla birlikte yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasını öngören kanunun Meclis'ten geçirilmesi olacak. Bu düzenlemeyle 3 binin üzerinde doktor kaynağının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Yurtdışında olup denklikleri kabul edilmeyen Türk hekimlerin de Türkiye'deki hastanelerde çalışmasına izin çıkacak.

Doktor açığının kapatılması yönünde bir adım da yurtdışına tıp öğrencisi göndermekle atılacak. Şimdiye kadar mühendislik ve fen bilimleri branşlarındaki öğrencilerin gidebildiği yurtdışı burslu öğrencileri arasına doktor adayları da katılacak. Bu yıl, 300 öğrenci devlet bursuyla yurtdışındaki tıp fakültelerinde eğitim görecek.

Devlet bursuyla yurtdışında doktor yetiştirme ihtiyacının Türkiye'deki tıp fakültelerine sınırlı sayıda öğrenci alımından doğduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekim açığını kapatmak için her türlü yöntemi deneyeceklerini ifade ediyor. Yıllarca 'Türkiye'de doktor fazlalığı var' yanlış bilgisinin hekim açığını büyüttüğüne işaret eden Akdağ, "Meseleye ideolojik bakan eski YÖK başkanları, tıp fakültelerine alınan öğrencilerin yeterli olduğunu iddia edip durdu. Ancak Almanya'da tıp fakültelerinde bir öğretim görevlisine 22 öğrenci düşerken, Türkiye'de bir öğretim görevlisine 4 öğrenci düşüyor. Bizde lüks bir durum var anlayacağınız. Bu durumda 103 bin hekimle 70 milyona hizmet vermeye çalışıyoruz." diyor.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber