Rahim ağzı kanserine karşı aşı kullanımına dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2008 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Sanal, son zamanlarda rahim ağzı kanserinin önlenmesi amacıyla tavsiye edilen aşının ABD'de uygulandığını belirterek, "Sosyal ve kültürel yapısı çok farklı olan Türkiye'de gerekli bilimsel çalışma yapılmadan bu aşının uygulanması sakıncalı olabilir" dedi.

ABD'deki Cook Country Hastanesinde ihtisas yaptıktan sonra, Georgia Tıp Fakültesi ve Florida Üniversitesi Tıp Fakültesinde 35 yıl boyunca kanser konusunda çalışmalar yapan Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Sanal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserinin önlenmesi amacıyla tavsiye edilen aşının kullanımında Türkiye ile ABD arasındaki kültürel ve sosyal farkların göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Sanal, şöyle konuştu:

"Onlar için gerekli olan bizim için ne kadar gerekli, bu araştırılmalı. Bu kansere neden olan polip tipleri aynı mı? Aynı virüs mü neden oluyor? Araştırılmalı. Türkiye'de bir veri tabanı olmalı, bilimsel çalışmaların yapılması, ondan sonra aşının uygulanması gerekiyor, çalışma yapılmadan aşı uygulanması sakıncalı olabilir."

Prof. Dr. Sanal, kanser olgularında beslenme alışkanlıklarına bağlı azalma olabileceğini belirterek, Türk beslenme şeklinin kanser olgularını azaltabileceğine işaret etti.

Özellikle meme kanseri olgularında hayvansal yağların tüketiminin azaltılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Sanal, şöyle konuştu:

"Kırmızı etten uzaklaşmak, diyetteki yağ miktarını düşürmek, kanser olgularını azaltmada oldukça etkili, Türk mutfağı oldukça sağlıklı, hayvani yağ miktarını düşürürsek, kansere yatkınlık konusunda azalma olur, örneğin diyetteki yağ miktarını düşürebilirsek ve kırmızı etten uzaklaşabilirsek meme kanseri olgularında azalma olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber