Yeni lise düzeni: Hileli rapora son

Haber Giriş : 16 Ekim 2004 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'ye hazırlananlar için lise eğitimini 2-2.5 yıla indiren uygulamalar bitiyor. Son sınıfta bir değil iki dönem ortalamasına bakılacak, altı-yedi dersten 'sorumlu' sınıf geçmek yok

ÖSS'de 32 bin öğrencinin sıfır puan alması üzerine harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lisede sınıf geçmeyi zorlaştırıyor. Böylece ÖSS'ye hazırlanan öğrencilerin son sınıfta uzun süre rapor alarak okula devam etmemesi de engellenecek.

Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nde değişikliğe gidiliyor. Talim Terbiye Kurulu'nda onay bekleyen taslakta şu düzenlemeler var:

Daha önce lise son sınıfı öğrencilerinin, sınıf geçmelerinde yeterli olan birinci dönem başarı ortalamasının esas alınması uygulaması kaldırılacak. Öğrencinin sınıf geçmesi için iki dönemin genel başarı ortalaması esas alınacak. Özellikle lise son sınıfta rapor alarak, okula devam etmeyen öğrencilerin zorunlu olarak okula gitmeleri sağlanacak.

7-8 dersten sorumlu olarak üst sınıfa geçme hakkı kaldırılacak. En fazla iki dersten başarısız olan öğrenci sınıf geçebilecek.

Geçmiş dönemde başarısız olunan derslerden bir üst sınıfta 'geçer not' alınınca, alt sınıftaki ders verilmiş olarak kabul ediliyordu. Yeni düzenlemeyle öğrencinin başarı oranı ne olursa olsun, alt sınıfta başarısız olduğu dersi vermesi şart olacak.

Lise son sınıfta kalan öğrenciler ise tekrar sınıf okumak zorunda kalmayacak. Son sınıf öğrencileri, sınıf tekrarı yapmadan sorumluluk sınavına girecek.

Sınav yapma koşulu

Sınavlar, eğer sınıfın yüzde 51'i başarısız olursa tekarlanacak. Okul yönetimi öğretmene başarısızlığın nedenini soracak. Ayrıca öğrenciler her dönem bir kez tüm derslerden sınava girecek.

Bakan Hüseyin Çelik, dün Dedeman Oteli'nde TED-MNG Kargo kurumsal işbirliği protokolünün imza töreninde soruları yanıtlarken, şöyle konuştu: "Maalesef liselerimizde, ortaöğretim kurumlarımızda bugüne kadar yapılan uygulamalardan dolayı eğitimde ciddi bir laçkalaşma meydana gelmiş. Biz, bunu derleyip toparlamak için bunu yapıyoruz. Bedavacılığı ortadan kaldırmak, disipline olmuş, ama asla sıkıcı olmayan ortaöğretimin yapılanması için bu adım atılıyor."

Affa 'sara' benzetmesi Milli Eğitim Bakanı, öğrenci affıyla ilgili olarak ise, "TBMM'de eğer iktidar ve muhalefet bu konuda gönüllülük gösterirse, gerçekten iki grubun teklifi olarak gelirse biz bu meseleyi daha kolay getiririz" dedi. Bütün gençlerineğitimlerini tamamlamasından yana olduklarını dile getiren Çelik, "Ama maalesef Türkiye'de bu af meselesi böyle sara nöbetleri gibi her vesileyle gündeme geliyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çok af gündeme gelmez. Bu eğitim sistemimizin biraz da çarpıklığından kaynaklanıyor. Öğrencilerin haklı olduğu, haksız olduğu taraflar var. İncelemelerimiz bitince bunu da basınla paylaşacağız" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber