Merkezin telefonu kilitlendi, Kandilli geri adım attı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Marmara Bölgesi için normalin dışında bir yer hareketi yaşanmadığını söyledi. Daha önce de söyledikleri gibi İstanbul'da önümüzdeki 30 yıl içinde 7'nin üzerinde bir deprem yaşanma riskinin yüzde 65 olduğunu aktaran Altay, yapılması gerekenin panik yapmadan gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, ajanslarda yer alan haberler üzerine Kandilli Rasathanesi binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda harita ve istatistikler eşliğinde açıklama yapan Altay, yapılan haberler sonrasında telefonlarının kilitlendiğini ifade etti. Son açıklamanın daha önce yaptıkları açıklamalardan farksız olduğun belirten Altay, Marmara Bölgesi ve İstanbul için daha öncekinden farklı yeni bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Altay, "Biz Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi olarak ülke çapında kurmuş olduğumuz deprem istasyonlarından aldığımız verirler üzerine bilgileri kamuoyuna ve devlet organlarına aktarıyoruz. Bu çerçevede yapılan görüşmeler sonucunda çıkan yazılar ve bu gün konuşacağımız konu bir durum saptamasıdır." İfadelerini kullandı. Altay, 1999 yılından 2007 yılına kadar meydana gelen deprem hareketliliğini harita üzerinde gösterdi. Her zaman yaptıkları açıklamalarda Marmara denizindeki kuzey ve güney fayında deprem tehlikesinin mevcut olduğunu belirttiklerini aktaran Altay, Marmara denizi bu tehlikenin getirdiği bir risk altındadır. Bunu söylüyoruz. Bütün uzmanlarda bu bilgileri aktarmakta zaten." şeklinde konuştu.

Türkiye'de 1999 depreminden sonra vatandaşların deprem bilincinin daha arttığını vurgulayan Altay, 12 Mart'da Çınarcık'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından yeni bir panik havası oluştuğunu dile getirdi. Altay, "Yapılması gereken paniği yaşamamak bunun Türkiye için gerek batı Anadolu gerek Doğu Anadolu, gerek Marmara bölgesinde bu boyutta depremlerin olmasının normal olduğunu bilmek. İstanbul için 30 yıl içinde yüzde 65 gibi bir olasılıkla 7 den büyük bir deprem beklendiği, yine çok kez tekrarlanmıştı. Bugün için bu saptadığımız bilgiler yanında her zaman depreme hazırlıklı olmamız gerektiğini tekrarlamak istiyorum. Deprem olacak yada olmayacak tarzında bir açıklama yapmıyoruz. 140 yıllık geçmişi olan bir kandilli rasathanesi değerlendirmeleri her zaman verileri üzerine yapmıştır." diye konuştu.

Yayınlanan haberde Saroz Körfezi'nde geçmiş yılları göre 2007'de hareketlilik yaşandığı bilgisinin geçtiğinin basın mensupları tarafından belirtilmesi üzerine Altay, "Bu yine biraz evel söylediğimiz gibi veriler bazında. Saroz Körfezin'de sayısal olarak daha fazla 4 ü aşan deprem olmuş bundan ibaret. Bu gün için yeni bir durumun olduğunu söylemedim." dedi.

Basın mensuplarının "Tüm bu açıklamalar göz önüne alındığında olağanüstü bir durum söz konusu mu?" şeklindeki sorusuna ise Altay şu cevabı verdi: "Hayır olağanüstü bir durum söz konusu değil. Bu açıklama bir her zaman yaptığımız toplantılarda yaptığımız görüşmeler çerçevesinde özel bir açıklama değil bu çerçevede yapılmış bir konuşmadır." İfadesini kullandı.

İstanbul ve Marmara için 7'nin üzerinde bir deprem riskinin hala devam ettiğini vurgulayan Altay sözlerini şöyle sürdürdü: "Depreme hazırlık fevkalade önemli. Risk her zaman var uzmanların belirttiği verilerle de görüyoruz. Dolayısıyla ne kadar hazırlıklı olursak ne kadar uyarı yapabilirsek o kadar depremin yaratacağı hayati durumlardan korunmuş oluruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber