'Kan basıncınızı ölçtürün' çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Kardiyoloji Derneği Genel Başkanı Çetin Erol, hipertansiyonun, kalp, beyin ve gözle ilgili damar hastalıklarına yol açabileceğini belirterek, herkesin yılda birkaç kez kan basıncını ölçtürmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, 17 Mayıs Hipertansiyon Günü nedeniyle Türk Kardiyoloji Derneği ve Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği temsilcileriyle Mecliste basın toplantısı düzenledi.

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Başkanı Erol, hipertansiyonun ölçülebilir, önlenebilir ve kontrol altında tutulabilir olduğunu bildirdi.

Hipertansiyona bağlı kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin Türkiye'de 200 bine ulaştığını, 2030'da ikiye katlanacağının tahmin edildiğini kaydeden Erol, erişkin nüfusun üçte birinin hipertansiyonu olduğunu, bunların yarısının yüksek tansiyonu bulunduğundan haberdar olmadığını söyledi.

Erol, "Hipertansiyon, kalp, beyin, gözle ilgili damar hastalıklarına, ciddi sonuçlara yol açabilir. Herkes yılda birkaç kez kan basıncını ölçtürmelidir. Tansiyonu yüksek çıkanlar, tedavi görmelidir" dedi.

Sigarayla mücadele

Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Aydın, insanların önleyici hizmetlerle hasta olmamalarının sağlanabileceğini, bunun da hastalık oranında yüzde 80 oranında azalmaya neden olabileceğini söyledi.

Sigaranın özentiyle bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Aydın, "Sigara yasağını genişleten kanunun uygulanması, toplumun bilinçlendirilmesiyle mümkün olur. Nasıl trafikte kırmızı ışıkta geçilmeyeceği konusu halkın bilinçlenmesiyle mümkün olmuşsa, sigara yasakları da aynı şekilde uygulanabilir. Türkiye'de yürürlüğe girecek olan sigarayla ilgili kanunun benzeri sadece 5 ülkede var. Bu ülkeler arasında ABD veya Avrupa ülkeleri yok. Büyük baskılara rağmen çıkarılan ve hayata geçirilen bir kanun" diye konuştu.

Tanju Çolak'tan gençlere tavsiye

Türkiye Sigarayla Savaşanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, eski Milli Futbolcu Tanju Çolak, basın toplantısında, "Galatasaray'ın şampiyonluğunu kutlamaya geldik" esprisi yaptı.

Toplantıyı izleyen basın mensuplarının çok da kilolu olmadıklarını fark ettiğini belirten Çolak, Mecliste gazetecilik yapanların streslerinin yüksek olabileceğini söyledi.

"Hayatım boyunca sigara içmedim, çok sağlıklıyım. Gençlere de öneriyorum" diyen Çolak, kanunun çıkmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Tanju Çolak, gazetecilerden, derneğin sigara yasağının uygulanması ve sigara alışkanlığının en aza indirilmesi yönündeki çalışmalarına katkı vermelerini isteyerek, "Bize sahip çıkın, destek olun" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber