Toplu görüşmelerin son toplantısı devam ediyor

Haber Giriş : 19 Ekim 2004 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile yetkili memur konfedarasyonları arasında 15 Eylül'de başlayan toplu görüşmelerin son toplantısı bugün başladı.

Başbakanlık Merkez Bina'da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında saat 10.00'da başlayan görüşmeler öncesinde üç ayrı sendika, toplantının yapılacağı salona girdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, görüşme öncesi gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Toplu görüşmelerde sona gelindiğini belirten Aksu, görüşmelerin yanlış başlayıp,yanlış bittiğini öne sürdü. Hükümetin memurlara verilen ortalama 10.7'lik zam oranını erken açıkladığını ifade eden Aksu, "Bakanlar Kurulu'nu kim yanıltıyor anlamıyoruz" dedi. Toplu görüşmeler sürecinde özellikle sosyal haklar konusunda ciddi kazanımlar elde ettiklerini anlatan Aksu, "Bu tüm sendikaların ortak başarısıdır. İşçilerin 40 yıllık haklarını bu yıl memurlar elde etti. Ancak yüzde 10'luk zam artışının dağılımında bürokratların etkisi yine kamuoyuna yansıdı. Sanırım hükümetin bürokratlarıyla sıkıntısı var" diye konuştu.

Aksu, disiplin affının çıkarılmasını ve 1991'den sonra işe başlayan memurlara bir derece verilmesini talep ettiklerini hatırlatarak, hükümetin 'kaynak yok' mazeretini kabul etmediklerini söyledi. Aksu, Türkiye'nin yeterince petrol ve diğer maden kaynaklarına sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar kaynak varken, memurlar açlık sınırının altında yaşıyor. Bugün Ramazan ayındayız. Memurlar, belediye çadırlarında iftar açıyor" şeklinde konuştu. Aksu, gazetecilerin görüşmelerde hangi konularda ele alınacağını sorması üzerine ise "Sanıyorum alınan kararlar dikta edilecek. Skor belli 1-0, maç yapılacak" cevabını verdi.

Toplu görüşmeler, tiyatroya döndü"

KESK Başkanı Sami Evren, hükümetin, bu yıl yapılan toplu görüşmeleri tiyatroya çevirdiğini söyledi.

Evren, beraberindeki heyetle birlikte toplu görüşmelerin son toplantısına katılmak üzere geldiği Başbakanlık Merkez Binası'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Evren, memurlara yıllık ortalama 10.7 zam kararı alan hükümeti sert bir dille eleştirerek, "Toplu görüşmeler, tiyatroya döndü. IMF'nin yazdığı Bakan Şahin'in yönettiği ve binlerce memurla alay edilen bir tiyatrodur bu" diye konuştu. Bakan Şahin ile yapacakları görüşmede yüzde10.7'lik zammın hesabını soracaklarını belirten Evren, Bakanlar Kurulu'nda alınan zam kararını iptal ettirmek için yarın Danıştay'a dava açacaklarını kaydetti. Yapılacak toplantıda Bakanlar Kurulu kararlarının tutanak altına alınmasını beklediklerini söyleyen Evren, "Bakan Şahin'e bu oyunun nasıl oynandığını, soracağız. Hükümetten hesap sormaya geldik" diye konuştu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise gazetecilerin sorusu üzerine, "Biz de ne için çağrıldığımızı bilmiyoruz. Bu toplantının ne anlama geldiğini siyasi irade biliyor. Çıkınca konuşuruz" şeklinde konuştu.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber