Mantar, protein ve vitamin deposu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2008 18:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Kaya Boztok; özel ve steril ortamlarda yetiştirilen kültür mantarlarının sağlık açısından bir risk taşımadığını söyledi. İhtiva ettiği bol protein ve vitaminle değerli bir besin kaynağı olan mantar birçok yaygın hastalığın önleyicisi olarak da tavsiye ediliyor.

1972 yılından beri E.Ü. Ziraat Fakültesi bünyesinde mantar yetiştirdiklerini belirten Prof.Dr. Boztok, mantar üretiminde teknolojinin hızla geliştiğini, buna bağlı olarak da üretim kalitesinin arttığını söyledi. Doğada yetişen mantarlar arasında zehirli ve zehirsiz mantarların gözle ayırt edilemediğini belirten Prof.Dr. Boztok "Tüketiciler kültür mantarlarına yönelmeli" diye konuştu.

Türkiye'de yılda kişi başına tüketilen mantar miktarının Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında beklenenin çok altında kaldığını söyleyen Prof.Dr. Kaya Boztok, mantarın protein ve vitamin bakımından birçok besin kaynağına oranla daha zengin olduğunu belirtti. Prof.Dr. Boztok, hamile kadınların, kalp damar hastalığı olanların, kansızlık sıkıntısı yaşayanların, yüksek kolesterolden şikayet edenlerin bol bol mantar tüketmelerinin yararlı olacağını söyledi. Boztok, mantarın bağışıklık sistemini güçlendirerek,

birçok ölümcül hastalığın önüne geçtiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber