Askerlik kısalıyor, subay sayısı azalıyor

Haber Giriş : 22 Ekim 2004 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri Avrupa Birliği'ne uyum çalışmaları kapsamında kendini yeniden organize ediyor. Buna göre, subay sayısı azalacak, askerlik süresi 1 yıla indirilecek. Tüm bunlar için milat 17 Aralık.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Plan Prensipler Dairesi, Lojistik Dairesi gibi birimleri gelecek yıllara dair önemli düzenlemeler yürütüyor. TSK küçülüyor. TSK'nın yeni yapılanmayla personel sayısı 380 bine düşecek. Böylelikle subay sayısı yüzde 17 azalacak. Bunun yanı sıra sözleşmeli subay programının yaygınlaştırılmasına özen gösterilecek.

NATO standartlarına göre yapılacak bu değişim, Türkiye'nin komşuluk ilişkilerinden kaynaklanan tehdit unsurlarının geçmiş yıllara oranla değişmesinden kaynaklanıyor.

Orgeneral sayısı ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura toplantısında eksilmişti, gelecek yıllarda iki orgeneral daha eksilecek. Genelkurmay ikinci başkanı ile Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'nın bundan böyle Korgeneral rütbesiyle yürütülmesi planlanıyor.

Diğer yandan 28 askerlik şubesi kapatılacak. Kullanılmayan şubeler kapatılacak. Bu, devletin önemli bir yükünün de ortadan kalkması anlamına geliyor.

Bu çalışma, TSK'yı kadro olarak küçültecek ama çağdaş, teknik olarak da büyütecek bir çalışma. ayrıca önemli bir konu daha var...

TSK'da askerliğin bir yıla inmesi gündemde. AB'den müzakere tarihi alınmasına bağlı olarak, 17 Aralık miladıyla birlikte erken terhisler gündeme gelebilir.

Silahlı Kuvvetler'de buna benzer birçok gelişme daha var. Nitekim tank alımıyla ilgili projeler var, iki tanker uçak sayısının dörde çıkarılması gibi çalışmalar var... TSK, teknik olarak çok güçlenecek ama eleman sayısı azalacak.

habertürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber