Mülteci kampında İsyan: 1 ölü, 2'si polis 4 yaralı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fırat KESKİNKILIÇ- Ali Ümit ÜLKER- Ali Can ZERAY/KIRKLARELİ, (DHA)

TÜRKİYE üzerinden yasadışı yollarla Yunanistan ve Bulgaristan'a kaçarkan yakalanan 174 kaçağın kaldığı Kırklareli'deki Gazi Osmanpaşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezi'de dün gece isyan çıktı.

Türkiye- İsviçre maçını izledikleri sırada olay çıkaran kaçakları yatıştırmak için koğuşlara giren iki polis memuru önce rehin alındı, ardından da kaçaklar tarafından silahlarına el konuldu. Polislerin silahları ile rast gele ateş edilmesi üzerine, güvenlik güçleri gaz bombası atarak isyanı 4 saatte bastırıldı. Olayda İngiliz uyruklu kaçak Adam Terry öldü, 2'si polis 4 kişi yaralandı.

Kavaklı Beldesi'nde bulunan Gazi Osmanpaşa Yabancı Kabul ve Barındırma Merkezin'de koğuşlarında Türkiye- İsviçre maçını izleyen kaçaklar arasında, dün saat 23.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma başladı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine koğuşa girerek olaylara müdahale etmek isteyen polis memurları Cengiz Ekici (35) ile Özcan Özgüven (35) kaçaklar tarafından rehin alındı. Kaçaklar, polis memurlarını döverek tabancalarına el koydu. Görevli diğer polislerin takviye ekip istemesi üzerine olay yerine çok sayıda polis ile jandarma sevk edildi. Ayrıca ambulanslar ve itfaiye ekipleri de mülteci kampında hazır bekletildi.

İSYAN ÇIKARIP ATEŞ AÇTILAR

Polis ekiplerinin çevrede geniş güvenlik önlemleri alması üzerine kaçaklar rehin aldıkları polis memurlarını serbest bıraktı. Meslektaşları tarafından Kırklareli Devlet Hastanesine kaldırılan polis memurları Cengiz Ekici ile Özcan Özgüven ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildi..

Kamp alanında süren olaylar sırasında ise kaçaklar koğuşların camlarını kırdı ve yatakları ateşe vererek ellerindeki polis memurlarının tabancalarıyla çevreye rasgele ateş açmaya başladı. Bunun üzerine polis ekipleri ağaçların ve otomobillerin arkasına saklanarak kendilerini korumaya çalıştı. Olay yerinde bulunan gazeteciler ise can güvenlikleri için bölgeden uzaklaştırıldı.

4 SAATTE BASTIRILDI

Kaçakların tüm uyarılara karşın isyanı bitirmemeleri üzerine polis operasyon için düğmeye bastı. Koğuş içine gaz bombası atan ve Arapça, İngilizce ve Türkçe olarak kaçaklara teslim olmaları konusunda uyarılarda bulunan ekipler bir süre kaçakların teslim olmasını bekledi.

Bu sırada elinde silah bulunan 2 kaçak dışarı çıkmak isteyen diğer kaçakları rehin aldı ve dışarıya çıkmalarına izin vermedi. Burada çıkan olaylarda Burma uyruklu 45 yaşındaki Muhammet Server ile Atigur Rahman, diğer kaçaklar tarafından dövüldü. Muhammet Server'in ayağı kırıldı, Atigur Rahman'ın ise sol omzu çıktı. Dışarıya kaçmak isteyen İngiliz uyruklu Adam Terry ise açılan ateş sonucu başına isabet eden kurşunla ağır yaralandı. Olay yerinde bulunan ambulansla hastaneye sevk edilen Terry yolda öldü.

Polis ekiplerinin müdahalesi sonrası isyan saat 03.30'da bastırıldı ve yaralı kaçaklar Muhammet Server ile Atigur Rahman ile baygınlık geçiren 2 kaçak kadın ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Kaçaklar tedavilerinin tamlanmasının ardından, yeniden barınma merkezine gönderildi.

Yaşanan olayın ardından, savcı barınma merkezine gelerek incelemelerde bulundu. Hayatını kaybeden Adam Terry adlı kaçağın ölümüne operasyon yapan polislerin ateş açmasıın mı yoksa polislerin silahlarını gasp eden kaçakların ateş açmasının mı neden olduğunun belirlenmesi için cesedi otopsiye alındı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber