ÖSS'de Joker' kullanan 24 öğrenci aranıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2008 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hasan KIRMIZITAŞ/ŞANLIURFA,

ŞANLIURFA'da, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri 6 ay sürdürdüğü ve ?Sistem 2' adını verdiği operasyonla terör örgütü PKK'ya gelir sağlamak için Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) sahtekarlık yapan çeteyi çökertti. Eş zamanlı operasyonda aralarında başkalarının yerine sınava giren ve ?joker' olarak adlandırılan kişilerin de bulunduğu 30 kişiyi yakalayan polis, bugün 4 kişiyi daha gözaltına aldı. Gözaltında tutulan 34 kişi sorgulanmaya başlandı. ?Joker' kullandığı saptanan 24 öğrenci de aranıyor.

Geçen yıl ?Sistem 1' adı verilen operasyon kapsamında, ÖSS'de kopya çektikleri belirlenen 49 kişiyi gözaltına alan Şanlıurfa polisi, bu yıl da 6 ay sürdürdüğü ve ?Sistem 2' adını verdiği operasyonla terör örgütü PKK'ya gelir sağlamak için ÖSS'de sahtekarlık yapan bir çeteyi çökertti. Polis, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde yaşayan ve daha önce ?terör örgütü üyesi olmak, terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak' suçlarından cezaevine girmiş ve hakkında işlem yapılmış 8 kişinin ÖSS'ye girmek isteyen öğrencilere ?joker' kullanarak sınavı kazanma garantisi verdiğini belirledi.

HEDEF 1 MİLYON DOLAR

Bunun üzerine polis, organizasyonu sağladığı ileri sürülen kişilere yönelik fiziki ve teknik takip başlattı. Takip sırasında, suç örgütü üyelerinin kurdukları sistem sayesinde 1 milyon doların üzerinde gelir elde etmeyi planladığını belirledi. Ayrıca zanlıların, yakın çevresindeki PKK sempatizanı gençler aracılığıyla sınavı kazanmayı isteyen maddi durumu iyi öğrencilerle temasa geçtiklerini saptadı. Organizasyonu sağlayan PKK üyesi 8 kişinin, mühendislik fakülteleri için 40, hukuk ve tıp fakülteleri için 50 bin dolar ücret talep ettiği belirlendi. Çete üyelerinin öğrencilerden ücretin yarısını peşin, yarısını ise sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra almak üzere anlaşmaya vardıkları ve bu yöntemle 25 öğrenciden para tahsilatı yaptıkları kaydedildi.

Ankara, Şanlıurfa, Birecik ve Suruç'ta, aynı yöntemle joker olarak sınava girenleri önceden tespit eden polis, okullarda önlem aldı. Sınav sırasında bu kişileri sınıflarında gözaltına almanın, sınava girecek öğrencilerin psikolojisini bozup, konsantrasyonlarını etkileyebileceği düşüncesiyle sınav sonunu bekledi. Polis, sınav sonunda tespit ettiği öğrencileri sınav salonundan çıkarken, organizasyonu sağladığı ileri sürülen 8 kişiyi ise Şanlıurfa, Suruç ve Birecik'te tek tek gözaltına aldı.

SORGULAMALARI SÜRÜYOR

Eş zamanlı operasyonda 30 kişiyi yakalayan polis, bu sabah saatlerinde 4 kişiyi daha gözaltına aldı. Gözaltında tutulan 34 kişi Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanmaya başlandı. Zanlıların büyük bölümünün ise susma hakkını kullandığı belirtilirken, Ankara'da gözaltına alınan 3 kişinin ise buradaki sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilecekleri kaydedildi. 'Joker' kullandığı saptanan 24 öğrenci de aranıyor. Bu öğrencilerin büyük bölümünün bölgedeki aşiret üyelerinin çocukları olduğu belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber