Hizbul-Emlak çöktü, tapu müdürü dahil 14 kişi tutuklandı

Haber Giriş : 17 Haziran 2008 05:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hizbul-Emlak çöktü, kara listedeki 4 yaşlı kurtuldu

Rıdvan TEZEL - Veli SARIBOĞA / SABAH

İstanbul'da zengin yaşlıları gayrimenkullerine konmak için öldüren çetenin 4 kişinin daha mal varlıklarını ele geçirmek üzereyken yakalandığı ortaya çıktı..

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, geçen hafta 16 adrese eş zamanlı yapılan operasyon ile çökertilen Hizbul-Emlak çetesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Cerrah, "Yaşlı vatandaşlarımıza sahip çıkmalıyız. Yaşlı vatandaşlarımızın yakınlarının da tapu ve mal varlıklarını kontrol etmeleri gerekir'' dedi. Cerrah, çetenin 22 Nisan 2007'de İbrahim Ayaşlıesen'i kaçırarak Mersin'de 8 ay alıkoyduğu, bu süre içerisinde mağdurun annesi Fransız asıllı ve Tanzimat döneminin ünlü devlet adamı ve şair Sadullah Paşa'nın gelini olan Ermeni asıllı Vanda Ayaşlıesen'in 20 Mayıs 2007'de şüpheli ölümünden 6 gün önce Beykoz'daki yalısını devrettiğini anlattı.

14 ZANLI TUTUKLANDI

İstanbul'da yaşlı kişilerin gayrimenkullerine el koyduktan sonra 3 kişiyi öldüren ve 13 ayrı "gasp'', "adam kaldırma'', "sahtecilik'' ve "dolandırıcılık'' suçlarına karıştığı belirlenen Hizbul- Emlak çetesi zanlıları İstanbul nöbetçi 9 Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliği'nce sorgulandı. Çete lideri Çetin Acar, sevgilisi Figen Gençsoy, Beykoz Tapu Müdürü Gülten Doğantemur, kardeşleri Metin Acar, Erkan Acar, Bülent Acar, kız kardeşleri Yasar Acar, Songül Acar, Hacer Güdül, Hayati Akaya, Murat İlban, Ali Serin, Murat Güzü ile Gülşen Şahin tutuklandı. Ümraniye Tapu Müdür Yardımcısı Tuhan Tecik ile Atanur Polat tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Acar'ın eşi Nurcan Acar ve diğer sevgilisi Serap Aksoy ile Şişli Tapu Müdürü Nejdet Akkaya ise ifade sonrası serbest bırakıldı. Bu arada operasyonun çetenin belirledikleri 4 kişinin daha mallarını ele geçirmek üzereyken başlatıldığı öğrenildi. Çetenin kasasının ise Figen Gençsoy olduğu öğrenildi. Suçlamaları reddeden Çetin Acar, Vanda Ayaşlıesen'in Beykoz'daki yalısını 3.5 milyon dolara satın aldığını söyledi. Çetin Acar kendisinin de Ermeni asıllı olduğunu söyledi.


Kardeşim sinirlenip boğmuş

Taner YENER/Hürriyet

Tapu çetesinin başındaki Çetin Acar, ifadesinde, aç ve susuz bırakarak ölüme terk ettiği Vanda Ayaşlı Esen ile Fikriye Geçgil'in mezarlarları başına gidip ağladığını anlattı.

Acar, "Her hafta mezarlarının başına gidip gözyaşı döküyorum. Onlar için dua ediyorum. Bu biraz olsun beni rahatlatıyor" dedi. Acar'ın, sevgilisi Filiz Gençsoy'u eşi diye tanıştırıp güvenini kazandığı Vanda Ayaşlı Esen'in tüm mal varlığını ele geçirmek için evlatığı olmayı planladığı da ortaya çıktı.

Evlatlık yaparız

İddiaya göre Çetin Acar, Esen'in evlatlığı İbrahim'i Mersin'e kaçırdı ve yaşlı kadına "Oğlun bir kızı alıp kaçtı. Senin paranı yiyorlar. Seni unuttu. Ama sen üzülme biz sana evlatlık yapar bakarız" dedi. Ancak Esen, ona inanmadı. Çetin Acar, ölüme terk ettiği Esen'in Beykoz'daki yalısının tapusunu üzerine geçirdi. Kasadaki 250 bin dolar, 14 kırat pırlanta, Sadullah Paşa'nın oğlu Halim Sadullah Ayaşlı'ın eşi Vanda Ayaşlı Esen, Paşa'ya ait belge ile manevi eşyalarına da el koydu.

Evli Çetin Acar'ın sevgilisi Figen Gençsoy, zengin kişilerin gittiği spor salonları ve restoranlara giderek el konulan gayrimenkullere müşteri aradı. Acar, yalıyı 6,5 milyon YTL'ye boksör Ahmet Cömert'in oğlu iş adamı Atilla Cömert'e sattı. Çetin Acar, kendisine yardımcı olanlara 100 bin dolar dağıttı. Çetin Acar, diş doktoru Şemsiddin Geçgil'i de Cihangir'deki evinin teslim senedini imzalamayınca kaçırdıkları Kemerburgaz'daki villada öldürüldüğünü söyledi. Çetin Acar, "Ben öldürülmesini istemedim. Kardeşim Erkan sinirlenip boğmuş. Orada olsaydım öldürülmesine izin vermezdim" dedi.

14 tutuklama

Çete üyeleri dün adliyeye sevkedildi. 3 şüpheli savcılık sorgusundan sonra serbest bırakıldı. Aralarından Beykoz Tapu Müdürü Gülten Doğan Temur'un da bulunduğu 14 kişi suç işlemek için örgüt kurmak, üye olmak, nitelikli adam öldürme, hürriyetten yoksun bırakma ve evrakta sahtecilik suçlarından tutuklandı.


?Tapu çetesi'nin 5 yeni hedefi

Elvan Ezber/ Milliyet

Çete lideri Çetin Acar, Sadullah Paşa'nın gelini Vanda Ayaşlı Esen'in tüm mal varlığına el koyabilmek için önce oğlunu kaçırttı. Sonra ?Oğlun kaçtı ama ben sana evlatlık yaparım? dedi. Çetenin 5 yeni hedefini ise polis kurtardı

İstanbul'da, yaşlı ve kimsesiz kişilerin mülklerine tehdit yoluyla el koyan çetenin faaliyetleri konusunda her geçen gün yeni bir bilgi gün ışığına çıkıyor. Ağır ceza mahkemesine sevk edilen sanıklardan 14'ü tutuklanarak cezaevine konuldu.

Çetenin elebaşısı Çetin Acar, Beykoz'daki yalısına el koymak için Tanzimat devri devlet adamlarından Sadullah Paşa'nın gelini Vanda Ayaşlı Esen ve evlatlığı İbrahim Ayaşlı Esen'le tanıştı. Örgüt üyesi Figen Gençsoy'u eşi olarak tanıtan Acar, kısa sürede Ayaşlı Esen'in güvenini kazandı.

Acar, yalıyı almak yerine mal varlığına tamamıyla sahip olmak için evlatlık olmaya karar verdi. Bu plan doğrultusunda Ayaşlı Esen'in oğlu İbrahim Esen'i Mersin'e kaçırtıp annesine ?Oğlun bir kızı alıp kaçtı. Senin paranı yiyorlar, seni unuttu. Ama sen üzülme biz sana evlatlık yapar, bakarız? dedi. Acar, Esen'i evlatlık olmaya ikna edemeyince yalıyı üzerine almakta yetindi.

Oğul Esen ise, çetenin elinden camdan attığı not sayesinde kurtarıldı ve operasyon başladı.

Paşa'nın belgeleri kayıp

Yalının tapusunu üzerine alan Acar'ın kasada bulunan 250 bin dolar, 14 kırat pırlanta, Sadullah Paşa'ya ait belge ve manevi eşyalara da el koyduğu kaydedildi. Ancak tüm aramalara rağmen bunlara ulaşılamadı. Acar, yalıyı daha sonra 6.5 milyon YTL'ye boksör Ahmet Cömert'in oğlu, işadamı Atilla Cömert'e sattı. Çete tarafından aç bırakılarak öldürülen Ayaşlı Esen'in cenaze işlemlerini Acar'ın takip ettiği öğrenildi.

?Mezarlarına gidiyorum'

Çetenin başka bir kurbanı olan Dr. Şemsettin Geçgil'in, Kumburgaz'da bir villada tutulduğu ve mallarını devrettiğine dair belge imzalatılmak istendiği belirlendi. Ancak Geçgil, mallarının devrettiği yönünde imza atmayınca elebaşı Çetin Acar'ın kardeşi Erkan Acar tarafından boğularak öldürüldü.

Üç kişinin ölümünden acı duyduğunu savunan Çetin Acar'ın polise, ?Her hafta mezarlarının başına gidip gözyaşı döküyorum. Özellikle Esen'in ölümüne çok üzüldüm. Beni çok sevmişti. Ben de onu? dediği öğrenildi.

Bu arada Beşiktaş'tan emekli olan tapu müdürü Hayati Akkaya'nın maaş karşılığında çeteye yardım ettiği öne sürüldü. Zanlılar arasında yer alan Akkaya'nın kardeşi olan Şişli 2. Bölge Tapu Müdürü Nejdet Akkaya ile Beykoz Tapu Müdürü Gülten Doğantemur'un suçlamaları kabul etmediği bildirildi. Polis çetenin hedefi olan 5 kişiyi de kurtardı. Bu kişilerin çetenin hedefi olduklarından haberlerinin olmadığı belirtildi.

Asayiş Şube Müdürlüğü'nde sorguları tamamlanan 4'ü kamu görevlisi, 8'i kadın 19 zanlı dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Adliyeye çıkarılan 19 kişi'den 3'ü savcılık tarafından serbest bırakıldı. ?Suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak?, ?nitelikli adam öldürme?, ?evrakta sahtecilik? ve ?kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak? suçlarından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen 16 kişiden, aralarında çetenin lideri olduğu iddia edilen Çetin Acar ile Beykoz Tapu Müdürü Gülten Doğan Temur'un da aralarında bulunduğu 6'sı kadın toplam 14 kişinin tutuklanmasına karar verdi. 2 kişi ise mahkemeden serbest kaldı.

Basın açıklaması yapan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, zanlıların 3 cinayetin yanı sıra 13 ayrı ?gasp', ?adam kaldırma', ?sahtecilik' ve ?dolandırıcılık' olayına karıştıklarının belirlendiğini söyledi. Yaşlılara sahip çıkmak gerektiğini belirten Cerrah, ?Onları yalnız bırakmayalım. Bu kişilerin yakınları tapu dairelerine gidip evrakları kontrol etsinler? dedi.

Cerrah, sözlerini ?Gözetim süresi 4 gün yerine İngiltere'deki gibi 42 gün olsaydı daha detaylı ve rahat çalışarak olayı çok daha kolay çözerdik. Ancak bizim çalışmamız yine devam edecektir? diye bitirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber