Belediyelere yeni kaynak geliyor

Haber Giriş : 22 Haziran 2008 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Meclis Genel Kurulu'nun bu haftaki önemli gündem maddesi AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve 16 milletvekilinin İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun teklifi olacak. Teklife göre, İl özel idareleri ve belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden pay verilecek.

Pay genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanacak. Genel Bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 2,85'i büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 2,50'si büyükşehir ilçe belediyelerine ve yüzde 1,15'i il özel idarelerine ayrılacak. Genel Kurul'da bu hafta Enerji Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı da görüşülecek. Genel Kurul'da ayrıca Avrupa Yatırım Bankası sözleşmesi de ele alınacak.

Meclis yoğun bir haftaya daha başlıyor. Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta, AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve 16 milletvekilinin İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanun Teklifinin yasalaştırılması bekleniyor. AKP'nin yerel seçimler öncesinde, seçim yatırımı olarak değerlendirilen teklifi, belediyelere, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden pay verilmesini öngörüyor.

Buna göre, verilecek pay genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından, vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanacak. Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının yüzde 2,85'i büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 2,50'si büyükşehir ilçe belediyelerine ve yüzde 1,15'i il özel idarelerine ayrılacak. Büyükşehir belediye payları, bir önceki yılda gerçekleşen tutarının yüzde 20'sinden fazla olamayacak. Fazla olan tutar, artış oranı yüzde 20'den az olan belediyelere dağıtılacak. Genel Kurul'da, 11 maddelik teklifin yanı sıra Enerji Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ile Avrupa Yatırım Bankası Sözleşmesi'nin de ele alınması bekleniyor.

KOMİSYONLARIN GÜNDEMİ DE YOĞUN OLACAK

Genel Kurul'un yanı sıra Meclis komisyonlarının gündemi de yoğun olacak. Meclis Adalet Komisyonu'nda AKP'li Veysi Kaynak ve Mevlüt Çavuşoğlu'nun kanun teklifi ele alınacak. 25 Haziran'da görüşülecek kanun teklifi, yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatların şantiyelerine elektrik, su veya telefon bağlantısına izin veren kişilere öngörülen 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasının, yapı ruhsatına uygun olarak inşaatı tamamlanmış binalar için uygulanmamasını öngörüyor.

25 Haziran'da Milli Eğitim Komisyonu'nda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik tasarısı görüşülecek. Bu hafta Çevre Sorunlarını Araştırmak üzere kurulan araştırma komisyonu ise ilk toplantısını yaparak çalışma takvimini belirleyecek. Komisyon ayrıca Çevre ve Orman bakanlığı yetkililerinden brifing alacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ise AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ve İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan'ın, KEY ödemeleri ile ilgili teklifi 24 Haziran Salı günü görüşülecek. Teklif hak sahiplerine ödenecek para veya verilecek hisse senedi üzerine haciz konulamamasını düzenliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber