Günde 12 milyon ekmek çöpe gidiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2008 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Türkiye'de günde üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonunun çöpe gittiğini belirterek, ekmekte tasarruf yapılması çağrısında bulundu.

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in 6.1 milyon olarak belirttiği çöpe giden ekmek oranının iyimser bir rakam olduğunu söyledi. Türkiye'de günde 120 milyon ekmek üretildiğini ve bunun 12 milyonunun çöpe gittiğini bildiren Göktaş, şunları kaydetti:

?Lütfen ekmekleri çöpe atmayalım. Fakir ve dar gelirli halkımızın Birçoğunun tek gıdası haline gelen ve yokluktan sıcak şekerli suya banarak yediği ekmekte, milletçe tasarrufa yönelmek zorundayız. Çöpten çıkarıp ekmek yiyen insanlarımız olduğunu unutmayalım. Sadece ekmek ile gıdasını temin eden insanlarımızı hiç unutmayalım. Bizim ülkemiz, ekmeği çöpe atacak kadar zengin değil. Kaldı ki zengin bir ülke dahi olsak, ekmek nimettir."

Çöpe atılan ekmekler nedeniyle Türkiye'nin günde 3,6 milyon YTL zarara uğradığının altını çizen Göktaş, israf edilip atılan ekmeğe ise yılda 800 milyon dolar ödendiğini belirtti.

?EKMEK GRAMAJINA TAHDİT GELMELİ"

Göktaş ekmek gramajına sınırlama gelmesi ve bakanlığın bu konuda daha sıkı bir denetim uygulaması gerektiğini vurgulayarak, ?300 gram ekmek üretenler bunu abartıp kabartıp içi kof halde vermemeli. İçine konan katkı maddesi yasaklanmalı. Benzoil peroksitten arınmış ekmek yemeli insanımız. Ekmek dolgun olmalı. İçi boş, hamur ekmeği almak zorunda kalan vatandaş yiyemediği ekmeği bu kez çöpe atmakta. Ayrıca ekmek çok çabuk bayatlamakta. Gıda kontrol elemanları bu işi ciddi bir şekilde takip etmeli. Farklı fiyat uygulamalarının ise önüne geçilmeli. Bunun için ise ekmeğe standart getirilmeli" dedi.

Göktaş, ekmek israfını önlemek ve dar gelirli insanlara katkıda bulunmak amacıyla yurt genelinde başlattıkları ?Askıda ekmekö uygulamasını ise sürdüreceklerini bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber