Cezaevleri de zamlardan şikayetçi: 3 YTL'lik iaşe ile 3 öğün yemek zor çıkıyor

Haber Giriş : 06 Temmuz 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Tekirdağ 1 ve 2 No'lu Ceza İnfaz Kurumları ile Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda yaptığı incelemelerin sonucunda hazırladığı raporda, tutuklu ve hükümlülerin ?son iki yıldır yemeklerin yeterince besleyici ve çeşitlilikte olmadığı'na yönelik şikayetleri dile getirildi.

-Raporda, günlük 3 YTL olan iaşe bedelinin 2006 yılından bu yana zam görmemesine rağmen, yiyecek fiyatlarında artış yaşandığına işaret edilerek ?3 YTL iaşe bedeliyle günde 3 öğün yemek çıkarmakta zorlanıldığı? vurgulandı. Özellikle sıvı yağ ve bulgura son 1 yılda yapılan zammın örnek gösterildiği raporda, ?incelenen ceza infaz kurumlarında yemeklerin önceki yıllara göre kaliteli ve çeşitlilikte olmamasının günlük iaşe bedelinin, artırılmamasından kaynaklandığı tespit edilmiştir? denildi.

- Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Tekirdağ 1 ve 2 No'lu Ceza İnfaz Kurumları ile Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda yaptığı incelemelerin sonucunda hazırladığı raporda, tutuklu ve hükümlülerin ?son iki yıldır yemeklerin yeterince besleyici ve çeşitlilikte olmadığı'na yönelik şikayetleri dile getirildi. Raporda, günlük 3 YTL olan iaşe bedelinin 2006 yılından bu yana zam görmemesine rağmen, yiyecek fiyatlarında artış yaşandığına işaret edilerek ?3 YTL iaşe bedeliyle günde 3 öğün yemek çıkarmakta zorlanıldığı? vurgulandı. Özellikle sıvı yağ ve bulgura son 1 yılda yapılan zammın örnek gösterildiği raporda, ?incelenen ceza infaz kurumlarında yemeklerin önceki yıllara göre kaliteli ve çeşitlilikte olmamasının günlük iaşe bedelinin, artırılmamasından kaynaklandığı tespit edilmiştir? denildi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri alt komisyonu tarafından hazırlanan ve Komisyonda onaylanan Tekirdağ 1 ve 2 No'lu Ceza İnfaz Kurumları ile Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumlarında yaşanan sorunlara ilişkin rapor, tutuklu ve hükümlülerin yemeklere ilişkin şikayetlerini ortaya koydu. Tutuklu ve hükümlülerin yemeklerin önceki yıllarda daha iyi olduğu, son iki yılda ise yeterince besleyici ve çeşitlilikte olmadığı yönündeki şikayetlerine yer verilen raporda, bunun günlük 3 YTL olarak uygulanan iaşe bedelinin yeterli olmamasından kaynaklandığı dile getirildi.

-?SIVI YAĞ VE BULGUR ZAMLANDI, İAŞE BEDELİ 2 YILDIR AYNI KALDI?-

Raporda, gıda fiyatlarındaki artışa rağmen 3 YTL'lik günlük iaşe bedeline 1 Şubat 2006'dan bu yana zam yapılmadığına işaret edilerek şöyle denildi:

?Hükümlü ve tutukluların yemek konusundaki şikayetlerine ilişkin olarak, gıda fiyatlarındaki sürekli artışa rağmen 3 YTL'lik günlük iaşe bedelinde, 1 Şubat 2006 tarihinden bu güne kadar bir fiyat artışı yapılmadığı ifade edilerek, 14 Mart 2007 tarihinde 1.95 YTL'ye alınan sıvı yağın 7 Mart 2008 tarihinde 3.91 YTL'ye alınabildiği, bulgurun fiyatının aynı tarih aralığında 0.93 YTL'den 1.46 YTL'ye yükseldiği anlatılmış ve 3 YTL iaşe bedeliyle günde 3 öğün yemek çıkarmakta zorlanıldığı vurgulanmıştır. Yemeklerin kötü olduğu konusunda İzleme Kurulu, kendilerinin de yemeklerden yediklerini ve yemeklerin iyi olduğunu belirtmiştir. Tüm personelin hükümlü ve tutuklularla aynı yemekleri yedikleri, kişi başına günlük 3 YTL'lik bedel karşısında 3 öğün yemek hazırlandığını, bu bedelin artırılması gerektiği vurgulanmıştır. Hükümlü ve tutuklular ceza infaz kurumunun koşullarıyla ilgili olarak; yemeklerin önceki yıllarda daha iyi olduğunu, son 2 yıldır yemeklerin yeterince besleyici ve çeşitlilikte olmadığını belirtmişlerdir.?

Alt komisyon raporunda, ayrıca ?incelenen ceza infaz kurumlarında yemeklerin önceki yıllara göre kaliteli ve çeşitlilikte olmamasının günlük iaşe bedelinin, artırılmamasından kaynaklandığı? tespiti de yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber