İstanbullu suyu kontörle alacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), dünyanın önde gelen sayaç üreticilerinden Elektromed ile 116 bin 500 adet ön ödemeli su sayacının üretimi, montajı ve bakımı için anlaştı.

Verilen bilgiye göre İstanbul'da hayata geçirilecek yeni ön ödemeli sistem ile artık aboneler su harcamalarını kendilerini takip edebilecek. Abone kartlarına yükledikleri kontör üzerinden tüketim takibini yapabilecek olan vatandaşların, suyu daha kontrollü kullanacağı öngörülüyor. Bu bakımdan ön ödemeli sayaç kullanan abonelerin diğer abonelere göre yüzde 10 ila yüzde 15 oranında daha az su tüketerek daha az fatura ödeyeceği belirtiliyor.

150 kişilik bir ekip ile montaj çalışmalarının başladığı İstanbul'da, şu ana kadar 70 bin sayacın montajının gerçekleştirildiği; kalan 46 bin 500 sayaç montajının da Nisan 2009'a kadar tamamlanmasının planlandığı kaydedildi. Ön ödemeli sistemlerin su tasarrufu ve tahsilat süreçlerinde kayda değer oranda verim sağladığının altını çizen Elektromed CEO'su Ahmet Kaya, özellikle iki yıllık bir kuraklık sonrasında su rezervlerinin çekilmesinin ardından hayata geçirilen bu sistemin, su tüketimindeki verimliliği maksimize edeceğini ifade ediyor.

Türkiye genelinde pek çok tüketicinin yakından tanıdığı ön ödemeli sayaç sisteminin İstanbul'da da yaygınlaşması süreci sanayi tipi sayaçlarla başlamış ve bu dönemde 30 bin sayaç kullanıma geçmişti. Diğer abonelerin de öde-kullan prensibi ile kontrollü su tüketimini sağlamak, kaçak kullanımın önüne geçmek ve fatura - kırtasiye masraflarının minimize edilmesi için çalışmaları hızlandıran İSKİ, geçtiğimiz sene 116 bin 500 ön ödemeli su sayacının montajı için start vermişti.

Son 20 yıldır su, elektrik ve gaz tüketiminde ön ödemeli sisteme hızla geçiş yapan Türkiye, özellikle ön ödemeli elektrik sayacı kullanımında dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Su tüketiminde dünyanın en önemli pazarlarından biri olan Türkiye'de ön ödemeli sayaç sistemi elektrik idaresi özelleştirilmediği için yasa gereği elektrik tüketiminde kullanılamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber