Hakkari Üniversitesi'ne Oxford'lu rektör adayı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni kurulan 23 üniversitenin rektör adaylarını belirledi. 526 profesörün başvurusunu 12 saatlik toplantıda değerlendiren YÖK, her üniversite için 3'er adayı, içlerinden birini ataması için Cumhurbaşkanı'na sunacak.

69 adaydan en ilgincini ise Hakkari'de yeni kurulan Hakkari Üniversitesi rektörlüğü için başvuran Prof. Dr. İbrahim Belenli oluşturuyor. 3 kişinin başvurduğu Hakkari Üniversitesi için YÖK'ün listesinde ilk sırada yer alan Prof. İbrahim Belenli, Oxford Üniversitesi'nden doktoralı. Halen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fizik bölümünde öğretim üyeliği yapan Belenli, 1989 ile 1993 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde 'malzeme bölümü' alanında doktora yapmış. Aslen İzmirli olan Belenli, Hakkari'yle herhangi bir bağı olmadığını, 'ihmal görmüş bir bölgede hizmet etmek için' Hakkari'yi seçtiğini belirtiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisini ataması halinde 'olabildiğince hızlı sürede sosyal imkanları hazırlayıp Hakkari'ye profesör çekmeyi' hedefliyor. Hakkari rektörlüğü için Prof. Belenli'nin yanı sıra Prof. Ekrem Atalan ve Prof. İlhan Yıldız da adaylığını koyarken, YÖK, 3 ismi de Cumhurbaşkanı'na iletmiş oldu.

YÖK'ün 23 üniversite için belirlediği 69 rektör adayından 35'i 'başörtüsüne üniversitelerde özgürlük' için başlatılan imza kampanyasına imza atmış. Bunlardan 14'ü YÖK'ün listesinin birinci sırasında. İlahiyat fakültelerinden rektörlük için başvuran 16 profesörün hiçbiri YÖK'ün listesinde ilk sırada yer bulamazken, üç ilahiyatçı, listede diğer sıralarda yer aldı. YÖK üyelerinin belirlediği listede Yalova Üniversitesi için YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın danışmanlarından YÖK Denetleme Kurulu üyesi Mustafa Solak'ın ismi ilk sırada yer aldı. Yeni kurulan 23 üniversitenin isimleri şöyle: Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis Eren, Çankırı Karatekin, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kırklareli, Kilis, Mardin Artuklu, Muş Alparslan, Nevşehir, Osmaniye Korkut Ata, Siirt, Şırnak, Tunceli, Yalova Üniversitesi.

Bozok'a gurbetçi yardımı

Almanya'da işçi olarak çalışıp emekli olan gurbetçi Bahri Tosun, Yozgat Bozok Üniversitesi'ne 200 bin Euro bağışta bulundu. Bozok Üniversitesi Rektörlüğü binasında düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. İnci Varinli, gurbetçi Bahri Tosun'un Boğazlıyan ilçesinde yapımı düşünülen meslek yüksekokuluna destek olmak kaydıyla bağışta bulunduğunu belirtti. Prof. Varinli, okulun bir bölümüne Bahri Tosun'un isminin verileceğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber