Kocaeli Ünivesitesi hala prefabrikte eğitim veriyor

Haber Giriş : 15 Ağustos 2008 11:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen hala prefabrik yapıda eğitim görüyor. Geçiçi olarak kurulmuş olmasına rağmen, prefabrik yapıdan kurtulamayan öğrenciler, bu yapıların fiziki olarak miadını doldurduğunu, artık tavanından su akmayan yerlerde eğitim görmek istediklerini belirtiyor.

Asrın felaketi olarak gösterilen 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıl dönümünde, merkez kampüsü yerle bir olan Kocaeli Üniveristesi (KOÜ), aradan geçen 9 yılda, modern bir kampüse kavuşmuş olsa da Üniversitenin Mühendislik Fakültesi'nde, öğrencilere hala prefabrikte eğitim veriliyor. 1999 depremi öncesi Anıtpark Yerleşkesi'nde eğitim alan mühendis adayları, depremden sonra İzmit-Gölcük yolu üzerinde bulunan ve Veziroğlu İnşaat şirketine ait olan alanda kurulan prefabik yapılara yerleştirildi. Başlangıçta geçiçi olarak buraya yerleşmiş olmasına rağmen fakülte, aradan geçen 9 yılda hiçbir değişime uğramadı. Mühendis olmak için KOÜ'yü seçen binlerce öğrenci prefabrik yapılarda eğitimden gördü. Merkez kampüs olarak kurulan Umuttepe'de yapımına başlanan mühendislik fakültesine bugüne kadar sadece aralarında jeofizik, metalurji ve çevre mühedislikleri bulunduğu 5 bölüm yukarı çıktı. Ancak geriye kalan 8 mühendislik fakültesi eğitimini prefabriklerde sürdürmeye devam ediyor.

Bu durumdan şikayetçi olan öğrenciler her yıl merkez kampüse çıkılacağı yönünde söz alındığını ancak verilen sözlerin bir türlü yerine getirilmediğini söylüyor. 4 yıldan beri prefabrik yapıda eğitim gören Arda Şahbaz, kimya mühendisliğinde okuyor. Fakülteye ilk geldiği yılda Umuttepe'ye bir dahaki yıl geçileği söylendiğini ancak 4 yıldan beri burda eğitim gördüğünü belirten Şahbaz, "Bu benim 4. yılım burada değişen bir şey yok. Dersliklerimizin tavanımızdan hala sular geliyor. Tavan saç levha olduğu içinde, yağan yağmur tavanda çok büyük gürültü meydana getiriyor, bu yüzden öğretmenlerimiz dersleri yarıda kesmek zorunda kalıyor. Bunun yanında dersliklerimizde çok kalabalık, çok da rahat bir ortamda ders dinleyemiyoruz; ders dinlemek istiyorsanız okula çok erken gelip yer kapmanız gerekiyor." dedi. Fakültede herhangi bir sosyal aktivite alanı olmadığın belirten Şahbaz, "Merkez kampüse çıkmak planlandığı için burada kalıcı bir yatırım da yok. Burada yapılan şey sadece günü geçiştirmek" dedi.

Yerleşkenin ilk kurulduğu zamandan beri güvenlik şefi olarak görev yapan Mehmet Şiranün ise su an ki durumlarda buranın şartlarının iyi olmadığını ancak deprem sonrası için olabilecek yerin en iyisinin burası olduğunu söyledi. Şiranün, "Depremden sonra seçilebilecek en iyi yer burasıydı. Hatırlıyorum, ilk senelerde burası hep çamur içindeydi. Yerleşke içinde bir yerden başka bir yere gitmek için ayakkabılarımızı feda etmek zorunda kalıyorduk. Ama şimdi bu bir şekilde düzeldi. Prefabriklerde şu an bakım yapılıyor. Yağmurdan etkilenmemek içinse tavan gözden geçiriliyor" dedi.

Mühedislik Fakültesi Dekan yardımcısı Ayşe Nilgün Akın, en kısa zamanda modern binalara geçileğini belirterek, öğrencilerden biraz sabır bekliyor. Akın prefabrik fakültede sorunların, fiziki eksiklerinin olabileceğini vurguladı. Bu aşamada burada sürekli kalınmayacağı için buraya büyük yatırımların yapılmadığını altını çizen Akın, şu anda bütün yatırımların merkez kampüsünde yeni binaya yapıldığını belirtti. Akın, Veziroğlu'ndaki 8 bin öğrencinin 2010 yılında merkeze taşınabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber