Erken emeklilik 22 GAP'a mal olmuş

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Ağustos 2008 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Star gazetesine konuşan Devlet bakanı Mehmet Şimşek Demirel'in erken emeklilik sisteminin, ekonomiye 852 milyar YTL'ye mal olduğunu söyledi.

1 Gap yaptırdı 22 GAP kadar masraf çıkarttı

Hükümetin yeni stratejisini anlatan Bakan Şimşek, Bu da 22 GAP'a eşdeğer anlamına geliyor

KAMUOYUNDA büyük tartışmalara neden olan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, emeklilik yaşının 38'e düşürülmesi kararının, devlete tam 852 milyar YTL'ye mal olduğu ortaya çıktı. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal güvenlik sisteminde emeklilik yaşının 38'e düşürülmesi nedeniyle, 1994 ile 2007 arasında sosyal güvenlik kurumlarına aktarılan kaynağın, yaklaşık 22 GAP parasına bedel olduğunu söyledi. Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin kararını açıklamasıyla ekonomideki belirsizliğin ortadan kalktığını belirterek, izlenecek yeni stratejiyi 'rekabeti, üretimi ve istihdamı' artırmak olarak özetledi. Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında açılan kapatma davasını sonuçlandırmasıyla birlikte, ekonomi Türkiye'nin yeniden bir numaralı gündemi haline geldi. Beş yıldır uyguladığı ekonomik politikalarla başarı elde eden Hükümet, yeni dönemde, vatandaşa daha çok aş ve iş sağlayacak politikalara ağırlık vermeyi planlıyor.

Önceliğimiz iş ve aş olacak

IMF'YE sunulan ve yeni dönemde uygulamaya konulacak olan ekonomik program hakkında da bilgi veren Bakan Şimşek, yeni programın önceliklerini şöyle sıraladı:

Rekabeti artırmak: Önceliğimiz, her şeyden önce ülkenin rekabet gücünü artırmaktır. Bunun alt başlıklarında, istihdamı artırmak var. Enerji ve Ar-Ge reformu var.

Bilgi toplumuna dönüşüm: İkincisi Türkiye'yi bilgi toplumuna dönüştürmektir. Eğitim reformudur. Eğitime önümüzdeki dönemde daha fazla kaynak ayıracağız.

Altyapı hamlesi: Türkiye'nin başta büyükşehirler olmak üzere altyapı sorununu çözmek istiyoruz. Bunun için altyapı yatırımlarına ağırlık vereceğiz.

GAP Projesi: GAP Projesi tamamlanacak. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki üretim artacak. Terörü besleyen olumsuz ekonomik yapı ortadan kaldırılacak. Bölgeden yapılan ihracat artacak.'

REFORM GELECEĞİ KURTARDI

ŞİMŞEK, sosyal güvenlik kurumlarının açığının bugün ekonominin en büyük kara deliği haline geldiğini belirterek, bu nedenle sosyal güvenlik reformunu uygulamaya koymak zorunda kaldıklarını söyledi. Sosyal güvenlik reformu ile sosyal güvenlik kurumlarının geleceğinin kurtarıldığını ifade eden Şimşek 'Reform yapılmamış olsaydı, sosyal güvenlik kurumlarının açığı 2075 yılında 1.8 trilyon dolara ulaşacaktı. Bu reform ile açığın bu boyutlara ulaşmasının önünü geçtik' dedi. Şimşek, sosyal güvenlik kurumlarının her yıl milyarlarca dolarlık açık vermesinin temelinde, Süleyman Demirel'in Başbakanlığı döneminde emeklilik yaşının 38'e düşürülmesinin yattığını belirterek '1994-2007 arasında sosyal güvenlik kurumlarına toplam 852 milyar YTL'lik kaynak aktarmak zorunda kaldık. Bu da yaklaşık 22 GAP parasına bedeldir' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber