Gözünüzü kaşırken iki defa düşünün

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 20 Ağustos 2008 08:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gün içerisinde gözleri sık sık kaşımak ve ovuşturmak pek çok hastalığa davetiye çıkartabiliyor

Gözleri sürekli kaşımak yüksek ve düzensiz astigmatizma gelişmesine ve uzağı görmekte zorluğa yol açan "keratokonüs hastalığı"na yol açabiliyor. Memorial Göz Merkezi'nden Op. Dr. Mustafa Temel, göz kaşıntısı ve gözleri sürekli ovuşturmanın zararlı etkileri hakkında bilgi verdi.

Gözleri sürekli kaşımanın diğer birçok faktörle birlikte yüksek ve düzensiz astigmatizma gelişmesine, uzağı görmekte zorluğa yol açan "keratokonüs hastalığı"nın oluşmasına neden olduğunu belirten Temel, "Bu hastalık, genellikle ergenlik çağında başlamakta, erişkin yaşlara kadar ilerlemesini sürdürebilmektedir. Bazen ileri derecede görme bozukluğuna yol açabilmekte, sonuçta bazen keratoplasti (halk arasındaki adıyla göz nakli) ameliyatı dahi gerekebilmektedir. Bu nedenle kaşıntıya neden olan, özellikle alerji gibi hastalıklar olduğunda derhal tedavi yoluna gidilmelidir" dedi.

MİKROBİK AJANLAR BULAŞIYOR

Gözleri kaşımanın mekanik olarak ayrıca göz dokularında zedelenmeye yol açabildiğini ifade eden Op. Dr. Temel, gözleri kaşımanın bir başka önemli olumsuz etkisinin de göz çevresinde ya da ellerdeki mikrobik ajanların göze bulaşmasına neden olduğunu söyledi.

Op. Dr. Mustafa Temel, "Günlük hayatta gün içinde belirli aralıklarla yıkanan ellerin temiz olduğunu düşünülebilir ancak eller kirli pek çok madde ile temas edebilmektedir. Ayrıca, bir gözdeki mikrop-tedavi altında olsa bile- kaşıma ile diğer göze de geçebilir. Bunlardan kaçınmak için elleri gerektikçe temizlemek çok önemlidir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber