Akdeniz Üniversitesi mikro cerrahide dünya rekoru kırdı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2008 19:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Akdeniz Üniversitesi Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı'nda genital sistemlerinde doğuştan sorun olan ve adet görmeyen 16 kadına mikro cerrahi yöntemi ile ince bağırsaktan vajina yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nın ortaklaşa yaptığı ameliyatlarda, genital sistemlerinde doğuştan sorun olan ve adet görmeyen 16 kadın sağlığına kavuştu. Mikro cerrahi yöntemiyle yapılan operasyonlarda, hastaların ince bağırsağından alınan 15- 20 santimetrelik parçalar genital bölgeye dikildi. Hiç adet görmeyen ve şiddetli ağrıları olan kadınların, ameliyatların ardından bu tür problemlerden kurtuldukları bildirildi.

Türkiye'de ince bağırsaktan vajina ameliyatının yapıldığı tek üniversite olan Akdeniz Üniversitesi'nin 3 yılda 16 kadına yaptığı ince bağırsaktan vajina ameliyatının dünya rekoru olduğu bildirildi.

HASTALAR ARTIK TEREDDÜT YAŞAMIYOR

Ameliyatlar hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Özkan, " Türkiye'de ve dünyada genellikle kalın bağırsaktan vajina yapılıyor. İnce bağırsaktan yapmak teknik olarak daha zor olduğu için çok fazla tercih edilmiyor. İnce bağırsak daha zor ama daha tatmin edici. Biz bu yüzden ince bağırsağı kullanıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir, Kahraman Maraş, Mersin, Isparta ve Burdur'dan ameliyat olmak için bize gelen hastalar var. Hastalarımız 16- 31 yaş arası kadınlardan oluşuyor. Genellikle cinsel ilişkiye girememe ve adet görmeme şikayetiyle bize geliyorlar. İnsanlar, bu tür rahatsızlıklar için hastaneye gelmekten artık çekinmiyor. Önceleri böyle bir çekinme durumu vardı. Tabular yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Hasta sayısı da giderek artıyor" dedi.

3 HASTA EVLENDİ

Bu tür rahatsızlıkları olan hastalara utanmamaları ve hastaneye başvurmaları çağrısında bulunan Doç. Dr. Ömer Özkan, "Başvuranların arasında nişanlı ve evlenecek olan kadınlar vardı. Bu sorunları nedeniyle evlenemiyorlardı. Yapılan ameliyatların ardından 3 hastamız sağlığına kavuştu ve evlendi. Evlenen hastalarımız şu anda çok mutlu. Bana vajina ameliyatı için gelen 5 hastamda evliydi. Hastalarımız sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da sağlıklarına kavuştular" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber