Kuraklık üretimi vurdu, mercimek 8 YTL'yi buldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Eylül 2008 07:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

BÜLENT YARDIMCI

Bu yılki kırmızı mercimek üretiminin yaşanılan kuraklık nedeniyle 500 bin tondan 100 bin ton seviyelerine gerilemesi, fiyatların tırmanmasına yol açtı.

Geçen yıl piyasada kilogramı ortalama 2 YTL'lik fiyattan satılan mercimek, marketlerde 6-8 YTL fiyatla satılıyor. Bu arada kırmızı mercimek TUİK'in verilerine göre son bir yılda yüzde 151 fiyat artışıyla birinci sırada yer aldı.

Ezogelin'e darbe!

Yılbaşında toptan kilo fiyatı 1.5 YTL olan kırmızı mercimek fiyatı 3-3.5 YTL oldu. Buna paralel olarak perakende fiyat da 6-8 YTL ye çıkınca, kırmızı mercimek ve bulgurdan yapılan Ezogelin çorbasının yerini tarhana, şehriye ve uğmaç çorbaları aldı.

2007-2008 üretim yılında 504 bin ton olan kırmızı mercimek üretimi 2008-2009 üretim yılında 110 bin tona geriledi.

Bunun üzerine Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Kanada'dan kırmızı mercimek ithal etmek için 45 bin ton bağlantı yaptı. TMO, kabuklu olarak tonu bin 668 dolara ithal ettiği kırmızı mercimeği, tüketiciye 2 kiloluk torbalarda kilosu 3 YTL fiyatla satıyor.

?Ramazan sonrası fiyatlar düşer'

Paketli Bakliyatçılar Derneği Başkanı Tevfik Dinçer, ?Mercimek çuvalda toptan 3.5 YTL fiyatla satılıyor. Market raflarındaki fiyatlar 6-8 YTL arasında değişiyor. Son günlerde bakliyat fiyatları geriliyor. Ramazan'dan sonra kırmızı mercimeğin çuvalda toptan fiyat 2.5 YTL olacak? dedi.

Akdeniz Bakliyat Hububat İhracatçılar Birliği Başkanı Mahmut Arslan ise, mercimek ihracatçısı Türkiye'nin bugün Kanada mercimeğine muhtaç olduğunu belirtti. Arslan, ?Kanada, bizim mercimeği geliştirerek soğuk iklimde yetişen mercimek tohumları elde ettiler. Kanada bugün tüm dünyaya mercimek satıyor. Biz de yeni tohum çeşitleri geliştirerek Anadolu'nun soğuk ve yağışlı bölgelerinde mercimek üretmeliyiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber