Veteriner fakültesine müteahhit dekan

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Ekim 2008 09:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Üniversitesi'nin önerisiyle YÖK tarafından üçüncü kez Veteriner Fakültesi dekanlığına getirilen Prof. Dr. Muammer Halit Uğur'un bir inşaat şirketinin yöneticiliğini yaptığı ortaya çıktı.

YÖK Kanunu'na göre öğretim üyelerinin başka bir ticari işletmede çalışması yasak olduğundan Uğur'un mesleğinden ihraç edilmesi gerekiyor. Uğur'un durumu, İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki görevi sürerken, aile şirketi olan 'Şengör Gayrimenkul Yatırım Sanayi ve Tic. AŞ'de yönetim kurulu üyesi olan Prof. Celal Şengör'ün durumuyla örtüşüyor. Şengör hakkında YÖK'ün başlattığı soruşturma da devam ediyor.

YÖK'ün 2008-2009 yılı atamalarında 3. kez dekan olan Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Halit Uğur, akrabalarıyla kurduğu Başak İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited inşaat şirketinin ortaklarından. YÖK Kanunu'nun 11. maddesine göre öğretim üyelerinin üniversitedeki işleri dışında resmî ya da özel bir kuruluşta çalışmaları yasak. Amaç öğretim üyelerinin çift maaş almasını önlemek. Yasağa uymayanlar için ise meslekten ihraç cezası yaptırım olarak uygulanıyor. Başak İnşaat'a 2003 yılında ortak olan Muammer Halit Uğur, İÜ'nün YÖK'e dekan adayı olarak sunduğu isimler üzerinden yeniden seçildi. Uğur, 27 fakülteye yapılan son atamalarda üniversitenin Veteriner Fakültesi dekanı oldu. İstanbul Ticaret Odası'ndaki şirket kayıtlarında yer alan sicilinde, şirketteki 'imza yetkisine sahip genel müdür' görevi halen sürdüğü görülen Uğur, şirkette çalıştığını; ancak 2003 yılında ayrıldığını söylüyor. Ancak İTO'nun güncel kayıtları, şirket sicil bilgileri, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi yayınları ve Başak İnşaat çalışanları Uğur'un sözlerini yalanlıyor. Şirketle bağlantısı devam eden Uğur, dekanlık görevinin yanında ticari işletmede faaliyetlerini devam ettiriyor.

'Konu zaten zamanaşımına uğradı'

Konut inşaatı gerçekleştiren şirketin ortaklığını yapan Muammer Halit Uğur, şirket ortaklarından biri olduğunu kabul ediyor. 2003'te emekli olmayı düşündüğünü belirten Uğur, "Ancak daha sonra emekli olmaktan vazgeçince ortaklıktan ayrıldım. 3 ay sürdü bu durum. Bunları ortalığı karıştırmak için çıkarıyorlar." diye konuştu. Konuyla ilgili YÖK'ün yaptırım uygulayamayacağını savunan Uğur, "Bu konu 2006'da YÖK'e şikâyet edildi. İnceleme sonucunda üzerinden 2 yıl geçtiği için zamanaşımı kararı alındı." iddiasında bulunuyor.

YÖK Kanunu'na göre meslekten atılması gerekiyor

YÖK Disiplin Yönetmeliği'nin ilgili maddesinde şöyle deniliyor: a) Üniversite öğretim mesleğinden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: 1) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu veya diğer kanunlarda yer alan hükümler uyarınca çalışmalarına yükseköğretim kurum ve üst kuruluşunun yetkili organlarınca izin verilenler hariç, yükseköğretim kurumlarından başka yerde ücretli veya ücretsiz resmî veya özel bir iş görmek, ek görev almak veya serbest meslek icra etmek.

Bülent Ceyhan, Burak Kılıç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber