Savcı için soruşturma istemi

Haber Giriş : 18 Kasım 2004 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TMSF; Pamukova Çiftliği'ni silahlı adamlarıyla basan Cem Uzan'ı serbest bırakan savcı İlkay Gülten için Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma isteyecek

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Pamukova Savcısı İlkay Gülten için Adalet Bakanlığı'na başvurarak soruşturma açılmasını isteyecek. Cem Uzan ve silahlı adamlarının Pamukova'daki çiftliğe baskını sonrasında harekete geçen TMSF, dün, 'yeni deliller' gerekçesi ile 'Devlet tarafından vaziyet edilen mala silahlı adamlarıyla girmek suçu'nu kapsayan 309 ve 310'uncu maddelerinden dava açılması istemiyle suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, Cem Uzan'ın çiftliğe girişi sırasında etkisiz hale getirilen güvenlik görevlisi Nevzat Özkan da 'hürriyeti tahdit' iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Üst düzey bir TMSF yetkilisi konuyla ilgili şunları söyledi:
"Cem Uzan hakkında yeni suç duyrularımızı bugün yaptık. Daha önce ihkak-ı hak (hakkını şahsen arama) kapsamında verilen 445 milyon lira ceza ile ilgili olarak yapılabilecek bir şey olmadığını, savcının bu konudaki hükmünün kesin olduğunu öğrendik. Bunun için TCK'nın 309 ve 310. maddelerinde düzenlenen 'Devlet tarafından vaziyet edilen mala silahlı adamlarla girmek' suçundan dava istedik."

Fon olarak bu olayla ilgili eksikliklerini değerlendirdiklerini belirten TMSF yetkilisi, bu kapsamda Telsim Güvenlik Koordinatörü eski emniyetçi Sabri Kanlıkavak'ı görevden aldıklarını söyledi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, Kanlıkavak, Uzan ailesinin şirketlerinde çalışmış, Uzanlar'a bağlılığı ile tanınan eski elemanları çalıştırmış. TMSF yetkilisi, Pamukova baskını sırasında Cem Uzan'a yardım eden Adem Memişoğlu'nun da böyle bir kişi olduğunu belirtti. Yetkili, "Çiftliğe el konulmasından sonra da gelişmeleri an va an Cem Uzan'a bildirdiği tespit edildi. Böyle bir kişinin orada tutulması büyük eksiklik" dedi.

TMSF'nin ve İstanbul polisinin büyük gayret göstermesine karşın devletin diğer birimlerinden gerekli desteği alamadıklarını tekrar eden yetkili, şöyle konuştu:
"Jandarma olaya müdahale etmemek için her şeyi yapmış. Cem Uzan, 8.5 katrilyonluk yolsuzluktaki sorumluluğu göz önünde olduğu halde, jipiyle, şov yaparak mitinge gider gibi gitmiş. Savcı da birçok suçun bir anda işlendiği olayda yalnızca ihkak-ı hak iddiasıyla yetinerek Cem Uzan'a cesaret vermiştir. Ekiplerimiz yeni deliler elde ettikten sonra kendisini olay yerine çağırdı. Ancak 'Ben soruşturmamı tamamladım' diyerek gelmedi. Olay basına yansıyınca bu kez yalnız savcı değil, vali ve jandarma komutanı da geldi, göstermelik bir toplantı yapıldı. Vali, yaptığı açıklamada 'deliller karartılmıştır' diyerek bize göre ilginç bir tutum takındı. Yapılabilecek iki şey vardı, birisi yeni deliller ışığında suç duyurusunda bulunmak, bunu yaptık. Ayrıca savcı hakkında da Adalet Bakanlığı tarafından inceleme yapılmasını talep edeceğiz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber