Öğrenci kredisini ödemeyenlerin % 70'i bir işte çalışıyor

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 06:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitede okurken aldıkları öğrenim kredisini geri ödemediği için haklarında icra işlemi başlatılan 95 bin kişinin 66 bininin (yüzde 70) Emekli Sandığı, SSK veya Bağ-Kur'a kayıtlı olduğu ortaya çıktı.

30 bin kişinin ismi ise sosyal güvenlik kurumları kayıtlarında bulunamadı. Ocak ayında ise katkı kredisi (harç kredisi) borcunu ödemeyen 100 bin kişi icra için vergi dairelerine bildirilecek. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur), üniversite eğitimleri sırasında aldıkları öğrenim ve katkı kredilerini ödemeyen borçluların peşini bırakmıyor. Ekim ayında öğrenim kredisini ödemeyen 95 bin kişiyi haklarında icra takibi başlatılması için vergi dairelerine bildiren Yurtkur, bu kişilerin bir işte çalışıp çalışmadığını da Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'la görüşerek kendisi tespit etti. Kurum, vergi dairelerine borçluların isimleriyle birlikte hangi kurumda çalıştığını da bildirerek vergi dairelerinin işini kolaylaştırdı. Yurtkur'un tespitine göre, 95 bin öğrenim kredisi borçlusunun 37 bin 590'ı Emekli Sandığı'na kayıtlı ve halen memur olarak bir devlet dairesinde çalışıyor. SSK kaydı tespit edilen 24 bin 256 borçlunun özel sektörde çalıştığı anlaşılırken, 4 bin 649 borçlunun Bağ-Kur'da kaydı bulunuyor. Toplam 66 bin 495 kişinin bir sosyal güvenlik kurumuyla bağlantısı olduğu belirlenirken, yaklaşık 30 bin kişinin kaydına ise ulaşılamadı. Bu kişilerin herhangi bir işte çalışmadığı veya sigortasının olmadığı belirtiliyor.

Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak ise borçlu olmalarına ve bir işte çalışmalarına rağmen vatandaşların borçlarını ödememesini, ?ihmalkarlık, umursamama, nasıl olsa istemezler ve peşine düşmezler düşüncesi' olarak yorumluyor. ?Biz devletin alacağının peşine düşerek bu düşünceyi kırmaya çalışıyoruz.? diyen Albayrak şunları söyledi: ?Öğrenci kredisi alanlar, er geç borcunu ödemek zorunda. (Yurtkur bunu mutlaka tahsil eder) felsefesi yerleştiği zaman, herkes borcunu zamanında ödeyecek.? Albayrak, her gün 350 milyardan aşağı olmamak üzere hesaplarına para yatırıldığını, Yurtkur'un 43 yılda 21 trilyon toplarken, 2003 ve 2004'te bu rakamın 100 trilyona çıkacağını belirtiyor. Albayrak, Yurtkur'un icraya verilen kişilerin isimlerini ve borç miktarlarını www.kyk.gov.tr internet adresinde yayınlaması nedeniyle de çok sayıda kişinin borcunu ödemeye başladığını ifade ediyor. Albayrak ayrıca, katkı kredisi borçlusu 100 bin kişinin isimlerini ise aralık ayında icraya göndermeyi planladıklarını, ancak bu yıl yeni kredi alacak öğrencilerin kayıtlarını önce girmek için bunu 15 Ocak'a kaydırdıklarını belirtiyor.

Ödeyen de var ödemeyen de

Haciz için ismi vergi dairesine gönderilenlerden Fırat Üniversitesi'ni 1998'de bitiren İrfan Gültek, ODTÜ'de memur olarak çalışıyor ve bugüne kadar borcunun tek taksidini bile ödememiş. Gültek'in 2000 ile 2002 yılları arasında 3 ayda bir 8 taksitte ödemesi gereken 480 milyon liralık borcu ise aylık yüzde 4 faiz nedeniyle 1 milyar 616 milyon liraya çıkmış. Gültek'in ismi icra için adresinin bulunduğu Harput Vergi Dairesi'ne gönderildi. 1997 yılında Erciyes Üniversitesi'nden mezun olan Hüseyin Işı ise Eylül 2001'de bitmesi gereken 263 milyonluk borcunu hiç ödememiş. Işı'nın borcu faizle 1 milyar 128 milyona çıkmış. Maliye Bakanlığı'nda memurluk yapan Işı'nın ismi ise Sincan Vergi Dairesi'ne ulaştırıldı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi'ni 1997'de bitiren Ali Öz ise Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde memurluk yapıyor. Öz'ün 30 Eylül 2001'de bitirmesi gereken 35'şer milyonluk taksitlerini hiç ödemediği için toplam 263 milyonluk borcu 1 milyar 117 milyon liraya fırlamış. Kendisine haciz geleceğini internetten öğrenen Öz ise 27 Ekim 2004'te borcunu topluca ödeyerek icradan kurtuldu. 1999'da Erciyes Üniversitesi'ni bitiren Bahri Özdem'in 353 milyonluk borcuna 539 milyonluk faiz gelmiş. Özdem'in de 2002 sonunda tamamını ödemesi gereken borcu böylece 892 milyon liraya yükselmiş. Borcunu internetten öğrenen Özdem ise 19 Temmuz 2004'te borcunun 575 milyonluk kısmını ödedi. Ancak Özdem, 317 milyon liralık kalan borcu nedeniyle icradan kurtulamadı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde memurluk yapan Özdem, icra için Çukurova Vergi Dairesi'ne bildirildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber