Ziraat Mühendisi diploması 150-200 milyona kiralanıyor

Haber Giriş : 19 Kasım 2004 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 6 bin zirai ilaç bayiinden ''yüzde 30'unun ziraat mühendisi olmadığı, bu kişilerin, aylık 150-200 milyon liralık ücretlerle kiraladıkları mühendis diplomasıyla ruhsat aldıkları'' öne sürüldü.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, ''ziraat mühendisi diplomasını aylık 150-200 milyon gibi komik ücretlerle kiralayanlar, Türk tarımına darbe vuruyor'' dedi.

Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirai ilaç pazarının bilinçsiz ellerde olduğunu, bunun da Türk tarımında ''kambur'' olarak nitelendirilen sebze-meyvede zirai ilaç kalıntısını körüklediğini savundu.

Barut, AB'ye giriş sürecindeki Türkiye'de en az hormon kullanımı kadar Türk tarımına darbe vuran zirai ilaç kalıntısı konusundaki sıkıntıların denetimsizlikten kaynaklandığını öne sürdü. Zirai ilacın, dozunda kullanıldığında yarar, aksi durumda zarar verdiğini vurgulayan Barut, şunları söyledi:

''Şu anda Türkiye genelinde 4 bini özel, 2 bini kamuda olmak üzere toplam 6 bin zirai ilaç bayii var. ZMO Genel Merkezi'nce yapılan bir araştırmada, bu bayilerin yüzde 30'unun ziraat mühendisi olmadığını belirledik. Üreticinin, zirai ilaç kullanımında, birinci derecedeki danışmanı zirai ilaç bayisidir. Bayii, üreticiyi yanlış
yönlendirdiğinde bu ürüne, dolayısıyla ülke ekonomisine ve Türk tarımına zarar vermektedir.''

Barut, zirai ilacın hangi ürün için ruhsatlandırılmışsa o ürüne kullanılması gerektiğini belirtirken, ''yani pamuk için üretilen bir zirai ilaç, bibere ya da domatese uygulanamaz. Uygulanırsa geçmişte olduğu gibi sivribiberlerimiz sınır kapılarından geri çevrilir'' dedi.

habertürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber