AB İlerleme Raporunda Şemdinli savcısına değinildi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Kasım 2008 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplumsal olaylarda güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri için kullanılan ?orantısız güç' kavramı, AB İlerleme Raporu'nda HSYK'nın bir kararının değerlendirilmesi için yer aldı. Raporda, Şemdinli Savcısı Sarıkaya'nın ihracı için ?orantısız' ifadesi kullanıldı.

AVRUPA Komisyonu tarafından 5 Kasım'da açıklanacak Türkiye 2008 İlerleme Raporu'nun son taslağında ?Yargı bağımsızlığı'na vurgu yapılarak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç etmesi eleştirildi. Yargı bağımsızlığına ilişkin kaygıların sürdüğü kaydedilen İlerleme Raporu'nda şöyle dendi: ?Bazı vesilelerle yargının üst düzey üyeleri, kamuoyuna gelecekteki yargılamalarda bağımsızlıklarını tehlikeye düşürebilecek yorumlarda bulundu. Bağımsızlığa gelince Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı konusunda ilerleme olmadı.'

YARGI BAĞIMSIZLIĞI UYARISI

RAPORDA Şemdinli'de bir kitapevine bomba atılması ve ardından yapılan protesto gösterisinde kalabalığın üzerine ateş açılması olayının davasının iddianamesinde Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'a da yer veren Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın HSYK tarafından görevden ihraç kararını ?orantısız' olarak nitelendirildi. İhracın HSYK'nın ?başka devlet kurumlarından bağımsızlığı' konusunda soru işaretlerini yarattığı da savunuluyor. Raporda 2007 yılında toplam 846 yargı ve savcının atandığı belirtilirken, 4 bin 166 yargı ve savcı kadrosunun boş bulunduğuna dikkat çekiliyor.

PKK ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR

ABHaber'İn haberine göre, İlerleme Raporu taslağında birçok alanda yeterli adımların atılmadığının altı çizilirken Türkiye'de de tartışılan konulara vurgu yapılıyor. PKK'ya da geniş bir yer verilen AB raporunda ?PKK'nın terör saldırılarının hem güneydoğu, hem de ülke çapında devam ettiği ve birçok insanın ölümüne neden olduğu' vurgulanıyor. TBMM'nin tezkereyi onaylanması üzerine ?Hükümetin Kuzey Irak'taki teröristlerin saklandığı yerlere karşı hava operasyonları için emir verdiği' kaydedilen raporda ?Terör ve terörle mücadele nedeniyle oluşan kayıplar için tazminat ödenmesi konusunda ilerlemenin sürdüğü' belirtildi.

KÜRTÇE ÖĞRENME FIRSATI YOK

İLERLEME Raporu'nun ?azınlık hakları'na ilişkin bölümünde ?Türkiye'nin azınlık haklarına yaklaşımı değişmedi' ifadesi kullanıyor ve bu konuda henüz ?tam saygı' sağlanmadığı ifade ediliyor. Kürtçe yayınına izin verildiği ancak bu konuda sınırlamaların bulunduğu kaydediliyor. Türkiye'de 2003 yılında açılan Kürtçe kurslarının kapatıldığı da belirtilerek ?Sonuç olarak da ne kamu ne de özel öğrenim sisteminde Kürtçe öğrenme fırsatı yok' deniyor.

301 rötuşu yeterli gelmedi

RAPOR taslağında TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişiklikte maddenin çoğunluğunun aynı kaldığı belirtilirken dava açılması için ön izin şartının ?siyasi değerlendirmelere tabii tutulma' olasılığı doğurduğu vurgulandı. Eylül ayına kadar Türk mahkemelerince dava açılmasına izin verilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı'na 257 başvuru yapıldığı 126'sının reddedildiği belirtildi. 2008 İlerleme Raporu'na ilişkin son taslakta

?toplantı özgürlüğü'ne ilişkin yasal çerçevenin genel olarak Avrupa standartlarının doğrultusunda olmasına rağmen uygulamada ?keyfi sınırlamalar' getirildiğinin altı çizildi. Bu çerçevede, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması yasağını göz ardı eden göstericiler ve sendikacılara karşın ?orantısız güç' kullanıldığına dikkat çekilen raporda, ayrıca Nevruz kutlamaları sırasında da birkaç ilde göstericilere karşı ?şiddet' uygulandığı da savunuldu.

Büyükanıt'ı suçlamıştı

Van Savcısı Ferhat Sarıkaya 2005'te hazırladığı Şemdinli Davası iddianamesinde ?Kara Kuvvetleri Kom. Org. Yaşar Büyükanıt, Van Asayiş Kolordu Kom. Korg. Selahattin Uğurlu ile Hakkari Dağ ve Komando Tuğay Komutanı Tuğ. Erdal Öztürk' haklarında ?Büyükanıt'ın Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde çete kurduklarını' öne sürmüştü. Sarıkaya, HSYK'nın 2006'da aldığı kararla meslekten ihraç edildi.

Casus belli eleştirisi

İlerleme Raporu'nun ?bölgesel sorunların barışçıl bir biçimde çözümlenmesi'ne ilişkin kısmında da Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyileşmeye devam ettiği, Yunanistan Başbakanının Türkiye'yi ziyaret ettiği, iki ülke arasında 24 güven artırıcı önlemler konusunda anlaşmaya varıldığı gibi atılan çeşitli adımlar anımsatıldı. Raporda şöyle denildi: ?TBMM'ce 1995'de kabul edilen kararda yer alan, Yunanistan'ın kara sularının genişletilmesi olasılığına ilişkin ?casus belli' (savaş nedeni) tehdidi hala duruyor.'

İbadet özgürlüğüne genel olarak saygı gösteriliyor

Din özgürlüğü raporun siyasi kriterler bölümü altında ele alınan konulardan birini oluşturuyor. ?İbadet özgürlüğüne genel olarak saygı gösteriliyor' denen raporda, Vakıflar Yasası'nın TBMM tarafından benimsenmesinin bir ?ilerleme' olarak değerlendirilmekle birlikte uygulamasına ilişkin zorluklar olduğuna işaret ediliyor. Raporda ?Genel olarak Aleviler, özellikle eğitim ve ibadet yerleri konusunda eski sorunlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor' görüşü dile getiriliyor.

Cemevlerinin yanısıra iki Protestan kilisesi ile Yehova Şahitleri yerinin, ibadet yerleri olarak kayda alınmasına izin verilmediği de belirtiliyor. Taslak raporda Heybeliada Ruhban okulunun ?hala kapalı' olduğuna dikkat çekiliyor. Bu arada, ?Ekümenik Patrik, her zaman ekümenik unvanını kullanmaya özgür değil' deniyor.

Eşitsizlik büyük sorun

AB, kadın erkek eşitsizliğinin ?büyük bir sorun' olmaya devam ettiğini düşünüyor. Kadınların işgücüne katılma oranının önceki yıla göre gerileyerek yüzde 24.8'e indiğine vurgu yapılırken bu oranın, AB ve diğer OECD ülkelerine göre çok düşük olduğuna dikkat çekildi. Kadınların siyasetteki temsilin de çok düşük olduğu ifade edildiği raporda ?Aile içi şiddet, namus cinayetleri, erken yaşta ve zorunlu evlilikler'in hala ciddi bir sorun olarak devam ettiği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber