Askeri yolsuzluk davasında ilginç dialoglar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Kasım 2008 13:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özgür CEBE/DİYARBAKIR, (DHA)

DİYARBAKIR'da askeri ihalelerde yolsuzluk yaptıkları ve menfaat sağladıkları iddiasıyla 1'i albay, 1'i yarbay olmak üzere 6'sı asker 32 sanığın sivil mahkemede yargılanmasına karar verildi. Askeri savcılığın 20'si tutuklanan sanıklar hakkında görevsizlik kararı vererek dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermesine 7. Kolordu Komutanlığı'nın yaptığı itiraz, 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlmığı Askeri Mahkemesi'nce reddedildi.

Diyarbakır'ın yanı sıra Van, Şırnak, Siirt, Muş ve Mardin'de lojman, hastane ve şehitlik yapım ve onarımı ihaleleri ve askeri alımlarda yosuzluk yaptıkları iddiasıyla 6'sı asker, 1'i polis olmak üzere 32 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Gizli kalması gereken bilgileri sızdırdıkları, ihalelere fesat karıştırarak menfaat sağladıkları ve rüşvet aldıkları iddisaylı aralarında Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Bölge Başkanı Albay R.G. ile yardımcısı Yarbay E.S.O.'nin de bulunduğu 20 kişi tutuklandı, 12 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Sanıklarla ilgili 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın talebi üzerine askeri mahkeme suçun sivil mahkemelerin görev alanına girdiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. 7. Kolordu Komutanı bu karara bir üst mahkeme olan 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde itirazda bulundu. Bu mahkeme de dosyayı inceledikten sonra görevsizlik kararına itirazı reddederek davanın sivil mahkemede görülmesi gerektiğine hükmetti ve dosya Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

RÜŞVETİN ADI 'ÇIKMA'

Askeri mahkemenin görevsizlik kararında sanıkların gizli bilgileri vererek rekabeti engelledikleri, teklif edilen bedelleri anlaşarak belirledikleri, kazanan müteahhitten ihale öncesi ve sonrasında 'çıkma' adı altında para aldıkları, mahkeme kararıyla teknik takip ve dinleme yapılarak şüpheli sivillerin de soruşturmaya dahil edildiği vurgulandı.

Kararda, sanıkların suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, memuriyet görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla sivil mahkemede yargılanmaları gerektiği belirtildi.

ALAYIN ADI 'BÜYÜKBABA'

Soruşturma dosyasında yer alan telefon kayıtlarına göre Albay R.G.'nin müteahhitlerden paranın yanı sıra çay ve güneş gözlüğü istediği ileri sürüldü. Yardımcısı yarbay E.S.O.'nun müteahhitlerle yaptığı telefon görüşmelerinde, "Albay bekliyor, para verse iyi olur. Albay'dan bunu çözdüm. 1- 2 tane geldi, önden 2-3 veren var" dediği, müteahhitlerin ise "Ben ona 5 veririm. Senin kölen olur" dedikleri iddia edildi.

Suçlamalarda, telefon kayıtlarına göre sanıkların Albay R.G.'den sık sık 'büyükbaba' diye söz ettiği belirtildi. Yarbay E.S.O.'nun müteahhitlere kaldığı otelin faturasını ve uçak parasını ödettiği, nakit para ve cep telefonu kontörü aldığı, bir kadının evini boyattığı, 'tedarikli gelin' diyerek rüşvet istediği iddialar arasında yer aldı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber