2 milyon YTL'lik ?üniversite gecekondusu'na yıkım kararı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Kasım 2008 16:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ADANA'da 16 yıldır bilimsel çalışmaların yürütüldüğü Pamuk Araştırma ve Uygulama Merkezi, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehirçilik Müdürlüğü kararıyla gecekondu olarak tanımlanınca, yıkım kararı verildi. Şu andaki değeri 2 milyon YTL olan merkez 10 Kasım Pazartesi günü Atatürk'ü anma etkinliklerinin yapıldığı saatte Yüreğir Belediyesi ekiplerince yıkılacak.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Alper Akınoğlu, merkezde büyük çalışmalara imza atıldığını, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan pamuk ve tarımsal faaliyetlerle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, alana Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından hastane, otel ve çarşının yapılmak istenmesine karşı ÇÜ tarafından açılan davanın sürdüğünü kaydetti. Bölgenin birinci derece tarım alanı olması nedeniyle ?Toprak Koruma Kanunu' kapsamında herhangi bir yapılanmanın oluşamayacağını anlatan Rektör Akınoğlu, ?Dava süreci devam ederken, Yüreğir Belediyesi'nin bize gönderdiği yıkım kararı yazısıyla şoke olduk. Burası bir araştırma merkezidir. Birçok araştırma ve bilimsel çalışmanın yapıldığı ve öğrencilerin uygulama derslerini aldığı bir arsadır. Böyle bir yerin gecekondu olarak görülmesi bizleri son derece üzdü. Bundan 30 yıl önce 40 dekarlık bu alanla ilgili ÇÜ yönetimi ve alanın o dönemki sahibi Tarım Müdürlüğü arasında yapılan yazışmalarla bu alan üniversitenin, üniversiteye ait olan Tarım Müdürlüğü'nün işine yarayacak başka bir alan da Tarım Müdürlüğü'nün olmuştur. Fakat o dönemde bu durum tapuya bildirilmemiştir. O dönemde de devlet bütçesiyle yapılan ve şu an tekrar yapılması 2 milyon YTL'ye mal olacak bir merkezin yok olmasını istemiyoruz. Tüm kurum ve kuruluşlara sağduyu çağrısında bulunuyorum? diye konuştu.

ÇÜ aleyhine sonuçlanan davanın Danıştay'da temyizde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akınoğlu, arsayı Tarım Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığı'nın aldığı ve üniversiteye ait uygun başka bir alanla anlaşmalı değiştirmek istediklerini söyledi. Rektör Akınoğlu, merkezin yıkımının 10 Kasım Atatürk'ü anma etkinlikleriyle aynı saate denk gelmesinin de dikkat çekici olduğunu belirtti.

Merkez Müdürü Prof. Dr. Oktay Gencer de merkezin bir aydır 40 ülkenin üye olduğu Pamuk Araştırma Ağı Koordinatörlüğü'ne seçildiğini belirterek, alınan yıkım kararını kınadığını söyledi. Gencer, merkez kurulmadan önce de 41 yıldır üniversitenin bilimsel çalışmalarını bu alanda yürüttüğünü kaydetti.

?BAŞKA ZAMAN MI KALMADI YIKACAK'

Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da konuyla ilgili ?İmar uygulamaları ilçe belediyelerinin görevleridir. Her türlü inşaat ruhsat iskan, emlak vergilerini alan ilçe belediyeleri bu aldıkları vergilere karşılık imar uygulamaları yapmakla yükümlüdürler. Mevzuata göre ne gerekiyorsa onu yapmaları gerekir. Büyükşehrin onlara tek tek bunu yıkın bunu yıkmayın deme gibi bir görevi yok. Söz konusu olan yerin ayrıntısını bilemiyorum. Eğer söz konusu yapılar yıkılacaksa tesadüfte olsa Atatürk'ün ölüm yıldönümünde aynı saate denk getirilmesi uygun değildir. Başka zaman mı kalmadı yıkacak?? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber