'Türk halkı dinleyerek öğrenmeye alışırken, okuma kültürünü kaybediyor'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2008 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEHMET KURU-Türkiye

ESKİŞEHİR- Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Murat Atak, Türk halkının duyarak ve dinleyerek öğrenmeye alıştığını, ancak okuma kültürünü her geçen gün kaybettiğini söyledi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen "Beden dili ve diksiyon " konulu konferansta konuşan Atak, Türkçe'de kullanılan yanlışlıklar üzerinde durarak, bunun düzelebilmesi için bilinçli öğretmenlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Türkçe'de dolaşımda olan 80 binden fazla sözcük olduğunu ifade eden Atak, "Türkçemizin hiçbir sorunu yok. Ancak Türkçe'yi kullananlarda bir sıkıntı var." dedi.

Sıkıntının nedenlerinden birinin bilgisayar ve cep telefonlarında iletişim kurarken kısaltmalarda artık ünlü harflerin kullanılmaması olduğunun altını çizen Atak," Burada insanların önem verdiği mesele birbirimizi anlıyor olmamız. Fakat gün geçtikçe birbirimizi anlamamaya başlayacağız. Bu konuda sorulması gereken soru da (Biz kendimizi ne kadar anlıyoruz?) olmalı." diye konuştu.

Halk olarak duyarak ve dinleyerek öğrenmeye alıştığımızı fakat okuma kültürümüzü kaybettiğimizi dikkat çeken Atak, Türk toplumunun dilin kullanımı konusunda bir tür hastalığa yakalandığını vurguladı.

Son yılarda Türk halkı olarak kendimizi ifade etmekte bir sıkıntının olduğunu kaydeden Atak, bu konuda öğretmenlere büyük görevlere düştüğünü ifade eden Atak, "Öğretmenler, çocuklarımıza dilimizi sahip çıkmaları konusunda sürekli uyarılarda bulunmalı, onlara öğütler vermeli. Bu iş sadece Edebiyat öğretmenlerine değil, Matematik, Fizik,Kimya öğretmenlerine de büyük görevler düşüyor. Gelecekte Türkçeyi bilim dili olarak kullanabilecek öğrencilerin yetişmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber