Erken ergenlik boy uzamasını olumsuz etkiliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2009 22:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Peyami Cinaz, ergenliğe giriş yaşının düştüğünü belirterek, "Erken ergenliğe giren çocuklarda büyüme hızlı olur ama erken biter. Bu çocukların genelde boyları kısa kalır" dedi.

Prof. Dr. Cinaz, doğumdan itibaren erişkin yaşa kadar çocukların boy uzamasının büyümenin ilk şartı olduğunu belirterek, büyümeyi etkilemede beslenme başta olmak üzere birçok faktörün etkili olduğunu söyledi.

Doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, 6 ay sonrasında uygun ek gıdalara başlanılması gerektiğini ifade eden Cinaz, çocukluk döneminde ise tüm besin gruplardan doğru oranda tüketilmesinin sağlıklı büyüme için şart olduğunu bildirdi.

Cinaz, çocuk döneminden sonra büyüme sürecinde "endokrin" hormonların etkili olmaya başladığını anlatarak, bunlar içerisinde hipofizden salınan "büyüme hormonu" ile tiroid bezinden salınan "tiroid" hormonlarının çok önemli olduğunu belirtti. Bu hormonların yeterli düzeyde salınması ve sağlıklı beslenme ile çocuğun boyunun yılda ortalama 5-7 uzaması gerektiğini dile getiren Cinaz, büyümenin 5-6 yaşından sonra 10-12 yaş aralığına (ergenlik dönemine) kadar duraklama evresine girebileceğini ancak yine yılda 5-6 santimetre kadar boy uzamanın söz konusu olduğunu söyledi.

Cinaz, ergenlik döneminde büyüme sürecinin hızlandığına dikkati çekerek, "Ergenlik dönemine girildiğinde, kızlarda yılda 7-8, erkeklerde ise 8-10 santimetre boy kazanımı oluyor. 2,5-4 yıl süren ergenlik bitimine kadar kızlar toplam 15-20, erkeler 25-30 santimetre kadar boy atıyorlar" dedi.

Prof. Dr. Cinaz, bu yaş aralığında büyümeleri hızlanan çocukların yakından takip edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Çünkü, bu çocukların boyları büyüme sürecinden olumsuz etkilenebilir ve beklenen boy uzunluğunun altında kalabilir. Bu nedenle, mutlaka yılda bir kez çocuklar uzman hekim tarafından muayene edilmeli, büyüme hızına bakılmalıdır" uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber