4/B'lilere yönelik hazırlanan düzenlemenin ayrıntıları

Bilindiği üzere 2008 yılı toplu görüşmelerinde çok sayıda konuda mutabakata varılmıştı. Ancak mutabakata varılan konuların hayata geçirilmesinde geç kalınmaktadır. Memur-Sen'e bağlı Sağlık Sen, Başbakanlığa gönderilen taslağa ilişkin ilk ayrıntıları yayımladı. Sendikadan yapılan açıklamada eş durumuna ilişkin düzenlemenin beklentileri karşılamayacağı belirtildi. İşte ayrıntılar...

2008 Yılı Toplu Görüşmeleri Mutabakat Metni (Tam Metin) 30 Ağu 2008

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ocak 2009 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen'e bağlı Sağlık Sen, toplu görüşmelerde mutabakat altına alınan konuları düzenleyen ve Başbakanlığa gönderilen taslağı yayımladı.

İşte Sağlık Sen'in taslağa ilişkin olarak yayımladığı haber metni

1- Sözleşmeli Kadın Personele doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta verilen izinler şu an ücretsiz izin statüsünde verilmektedir. Bu izni kullanan personel, sosyal güvenlik kurumundan 2/3 oranında geçici iş göremezlik parası almaktadır. Taslakta yer alan düzenleme ile doğum öncesi ve doğum sonrası izinler ücretli izin olarak değerlendirilecektir. Personel bu süre içinde kurumundan maaşını almaya devam edecektir.

2- Sözleşmeli personelin brüt ücretleri şu anki düzenlemede her ilde aynı uygulanmaktadır. Taslakta yer alan düzenleme ile iller 5 gruba ayrılmış, 3. grup illerde görev yapanların brüt ücretleri yüzde 10, 4. Grup illerde görev yapanların yüzde 20, 5. Grup illerde görev yapanların ise yüzde 25 artırılması öngörülmektedir.

1. Grup iller: Ankara, İstanbul, İzmir

2. Grup iller: Adana, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya

3. Grup iller: Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Hatay, Isparta, Kırklareli, Kütahya, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Uşak, Yalova

4. Grup iller: Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Çanakkale(Sadece Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri), Çankırı, Çorum,Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Karabük, karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop , Sivas, Tokat, Trabzon, Yozgat, Zonguldak

5. Grup iller: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van

3- Askerlik sebebiyle sözleşmesini fesheden 4/B'li personel askerlik dönüşü işe başlayamamaktadır. Taslakta yer alan düzenleme ile askerlik sebebi ile sözleşmesi feshedilen personelin pozisyonu saklı tutulacak. Terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde müracaat etmek koşulu ile işe başlayabilecek. Doğum izninin bitiminde ücretsiz izin kullanmak amacıyla sözleşmesini fesheden personelin dönüşü boş vizeli pozisyon bulunmak kaydıyla mümkün oluyordu. Taslakta yer alan düzenleme ile sözleşmesini fesheden personelin pozisyonu saklı tutulacak. İzin bitiminde müracaatı halinde işe başlayabilecek.

4- Taslakta yer alan düzenleme ile Eczacı ve diş tabibi atamalarında, pozisyonların tahsis edildiği il sınırları içerisinde asgari 5 yıl süre ile kesintisiz olarak ikamet edenlerden alım yapılacak

5- Taslakta yer alan düzenleme ile aynı unvanda çalışan sözleşmeli personel fiilen bir yıl çalışmak kaydıyla becayiş talebinde bulunabilecek.

6- Kamu personeli olan eşin, naklen atanması mümkün olmayan veya zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunması kaydıyla; sözleşmeli personel, boş vizeli pozisyon bulunması ve fiilen en az bir yıl çalışmış olması durumunda eş durumu tayini talebinde bulunabilecek.

7- Taslakta yer alan düzenleme ile kendisi eşi ve çocukları ile bakmakla yükümlü olduğu anne babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığını sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde sağlık mazeretinden dolayı yer değiştirme talebinde bulunabilecek


SAĞLIK SEN TEPKİ GÖSTERDİ

Diğer taraftan, Sağlık Sen yaptığı açıklamada; eş durumu tayini ile ilgili taslakta yer alan düzenlemenin sadece boş vizeli pozisyon bulunması ve fiilen en az bir yıl çalışmış olması kaydıyla, sadece eşi kamu personeli olan ve naklen atanması mümkün olmayan veya zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan görevde bulunan sözleşmeli personele tayin hakkı getirdiğini ve bunun mağduriyeti bitirmediğini söyledi.

Sağlık Sen, taslak bu haliyle çıktığı takdirde, eşi zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan kamu görevlisi ve özel sektör de çalışan personel eş durumu tayin hakkından faydalanamayacağını belirtti.

Söz konusu bu kısıtlamaları gündeme getirmek üzere Memur-Sen Yönetimi dün Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'yı ziyaret etti. Toplantıda sözleşmeli personele eş durumu tayin hakkı konusunda başbakanlığa gönderilen taslakta yer alan kısıtlamalar gündeme getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber