Flaş iddia! HSYK Savcı Öz'ü görevden almak için harekete geçti...

Haber Giriş : 12 Ocak 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon savcısını görevden almaya çalışan ve bu konuda baskılarını artıran HSYK, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Engin ile İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Çolakkadı'yı Ankara'ya çağırdı...

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından baskı yapıldığı öne sürüldü. Savcının görevden alınması için düğmeye basan HSYK'nın siyasi bir hamle olarak savcı üzerinde baskı kurmak için çalışmalar başlattığı ortaya çıktı.

Açıklanmayan kararlar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından bugün (pazartesi) Ankara'ya çağrıldığı öğrenildi. Çağrının yapılmasında Yargıtay Başkanlar Kurulu'nda alınan ve kamoyuna açıklanmayan kararların etkili olduğu bildirildi.


- Yargıtay Başkanı: Hukuk herşeyi kendi içinde halleder
- Başsavcı Aykut Cengiz, Şahin ile görüştü


Yargıtay Başkanlar Kurulu ve Yargıtay'ın HSYK'ya yasal olarak bir etkisi olmasa da yedi üyeden oluşan kurula üç üye veren Yargıtay'ın kurul üzerinde çok etkili olduğu bir gerçek. Kurul Başkanveli Kadir Özbekin'in süresi dolmadan görevinden ayrılarak Yargıtay'daki daire başkanlığına aday olmayı düşündüğü "Yargı bağımsızlığı ilkesi" ile Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun baskısı altında kalarak sıkıntılı günler geçirdiği değerlendiriliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ile vekilinin görüşmesinden sonra Yargıtay'a çağrılacak olan HSYK Başkanvekili Özbek'e İstanbul savcılarının görevden alınacağının açık bir dille bildirileceği iddia edildi.

Siyasi bir hareket

2008-2009 adli yılı açılışında HSYK'nın geniş tabanlı olmasının gerekli olduğunu söyleyen Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in, Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan yargı reformu taslağına görüş hazırlamaya çalıştığı bugünlerde HSYK Başkanvekili'ni çağırarak İstanbul'daki soruşturmalara müdahil olmak istemesi, HSYK'nın yapısını değiştirmek isteyen siyasilere verilecek olan büyük bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Yargı çevrelerinde, Yargıtay'ın HSYK'daki gücünü kullanarak "taşra" atamalarında fiilen etkili olduğunu ancak bunun bu kadar açık biçimde yapılıp yapılmayacağı konuşuluyor.

bUGÜN

YARSAV ablukası

BEHÇET GÜNGÖR

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, başta Savcı Zekerya Öz olmak üzere Ergenekon davası savcılarının yetkilerinin iptali için HSYK'ya başvurdu. Başvuru üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı bugün için Ankara'ya çağrıldı Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara baskılar bitmiyor. Anamuhalefet partisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bu soruşturmaya yönelik baskılarının yanında, diğer bir çok kesim tarafından da savcılara baskı yapılıyor. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) de Ergenekon Savcılarına baskı yapıyor. YARSAV Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ergenekon soruşturmasına ilk günden bu yana tepki gösteriyor. Eminağaoğlu, Ergenekon soruşturması kapsamında Yargıtay Onursal Başkanı Sabih Kanadoğlu'nun evinde arama yapıldığı sırada buraya gelerek aramalara tepki göstermişti. Eminağaoğlu, aramalar daha içerde devam ederken Kanadoğlu'nun evinin önünde yaptığı açıklamada ?Darbe yargılamalarını çağrıştıracak adımlardan özellikle uzak durulsun. Hukukun üstünlüğüne yapılan saldırıları yine hukuk önleyecektir; bunu herkes böyle bilsin? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber