Dolar yükseldikçe, doğalgazda yapılacak indirim miktarı düşecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Ocak 2009 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Doğalgaz fiyatlarında yapılması gündemde olan indirimin miktarı dolar kuruna göre belirlenecek. Ay başında 1,5 TL seviyesinde olan dolar son günlerde 1,6 TL'ye kadar yükselmişti. Eğer dolardaki yüksek seyir devam ederse indirim oranı daha düşük olacak.

Kurlarda yaşanacak gerileme durumunda doğalgazda yapılacak indirimin yüzde 15'in üzerine çıkabileceği belirtiliyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler de dolarda petroldeki düşüşü kapatacak kadar artış olmadığı takdirde indirim yapacaklarını söyledi. Doğalgaz fiyatları son bir yıl içinde konutlarda yüzde 73, sanayide yüzde 75 zamlanmıştı. Son zamanlarda doğalgaz tüketimindeki düşüş dikkat çekiyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)'den alınan bilgiye göre şirket doğalgazı en fazla ocak, şubat ve mart dönemlerinde satıyor. Geçen yıl bu dönemler 140-150 milyon metreküpü bulan günlük tüketim, bu kış 110 milyon metreküplere kadar geriledi. Tüketimdeki azalmaya zamlar gerekçe gösterilirken BOTAŞ yetkilileri aynı kanaatte değil. Yetkililere göre en önemli etken, finansal kriz sonucu insanların alım gücünün düşmesi ve tasarrufların artması. Doğalgaz fiyatlarında yapılacak indirimin tüketimi artıracağı belirtiliyor. Zaman'ın edindiği bilgilere göre bunun için şubat ayı fiyatlandırma çalışmaları dikkatli bir şekilde yapılıyor. Ham petrol fiyatlarındaki gerileme sevindirici olmakla birlikte dolar kurunda son günlerdeki yaşanan yükseliş ay sonuna kadar sürerse, indirim oranı düşük seviyelerde kalabilir. Söz konusu indirimin ayrıntıları da belli olmaya başladı. Hazine çevrelerinden edinilen bilgiye göre BOTAŞ, ocakta uygulanabilecek doğalgaz fiyatlarıyla ilgili çalışmasını tamamlayarak Hazine ve Enerji yönetimine sundu. Ocakta yüzde 15 indirimin uygun görüldüğü çalışmada şöyle denildi: "Ocak ayı baz fiyatını oluşturmak üzere konut ve sanayi sektöründe (otoprodüktör santraller dahil) doğalgaz fiyatlarında yüzde 15 indirim yapılması ve şubat ayından itibaren de satış fiyatlarının bütçe hedeflerine uygun bir şekilde YPK kararı doğrultusunda belirlenmesi uygun görülmektedir."

Enerji yönetimi, bir taraftan doğalgaz birim fiyatı hesaplaması yaparken diğer yandan Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan ve 10 gündür devam eden krizi yakından takip ediyor. BOTAŞ, Ukrayna'nın gaz akışına izin vermemesi nedeniyle İstanbul'un batı yakası ve Trakya bölgesini gazsız bırakmamak için Marmara Bölgesi'ndeki LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ve yeraltı depolarını devreye aldı.

Gaz krizinin çözümü için ümit ışığı doğdu

Ukrayna-Rusya arasındaki doğalgaz krizinden şimdilik Ukrayna galip çıktı. Bu ülkedeki doğalgaz akışının sağlanması için boru hattına teknik açıdan gerekli gazı Rusya verecek. Gazın maliyetini Rus şirketi Gazprom ve İtalyan Eni'nin oluşturduğu konsorsiyum üstlenecek. Gazprom'un verdiği bilgiye göre kurulacak konsorsiyum, doğalgazın bin metreküpünü 450 dolardan alacak. Bu fiyat, Avrupa'daki birçok alıcının ödediği rakamın altında. Son durumu Zaman'a değerlendiren Enerji Bakanı Hilmi Güler, "Olumlu bir gelişme." değerlendirmesini yaptı. Ancak Bakan Güler, bu gelişmenin kesin çözüm olmadığını da aktardı. Hilmli Güler, konunun kalıcı çözümünün bugün Moskova'da yapılacak ve kendilerinin de katılacağı toplantıda masaya yatırılacağını bildirdi.

İsmail Altunsoy

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber