Türk halkının bu kadar aç olduğunu bilmiyorduk 10 MOL daha açacağız

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 19 Ocak 2009 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

78 hazırgiyim firmasının bir araya gelerek oluşturduğu MOL mağazası, tanıtım amacıyla yüzde 90 indirim yapacağını duyurduğu açılış gecesi tam bir meydan savaşına sahne oldu. 300 bin TL ciro yapan mağazanın zararı ise 200 bin TL oldu.

Avrupa'nın en büyük elektromarket zinciri Media Markt'ın bir buçuk yıl önce Ümraniye'deki açılışında tanık olunan manzara, bu kez bir hazırgiyim mağaza açılışında yaşandı. "Ucuzluk" kavramının Türkiye pazarı için tanıtımların en büyüğü olduğu da böylece bir kez daha resmiyet kazanmış oldu. Türkiye'de üretimi desteklemek amacıyla 78 hazırgiyim firmasının bir araya gelerek oluşturduğu MOL mağazası, tanıtım amacıyla yüzde 90 indirim yapacağını duyurduğu açılış gecesi savaş alanına döndü.

Cumartesi gecesi 24.00'de açılacağı duyurulan MOL, müşterilerin kapıları ve vitrin camlarını yumruklanması üzerine 22.00'de açıldı. O andan itibaren mağazaya hücum eden müşteriler, on dakika içinde ortada ne ürün ne de mağaza bıraktı. Hazırlığı aylarca süren MOL'ün bir saat içindeki bilançosu ise 300 bin TL ciro, 100 bin TL mağaza hasarı ve kargaşadan dolayı zorunlu hediye maliyeti 100 bin TL oldu.

'Bu durum bizi daha da güçlendirdi'

Uğradıkları 200 bin TL'lik zarara rağmen durumdan memnun olduklarını söyleyen MOL İcra Kurulu Başkanı ve Wenice Kids Genel Müdürü Oktay Özdemir ise yaşanan izdihamı Türk insanının ithal ve pahalı ürüne tepkisi olarak gösterdi. Özdemir, "Türk halkının hem ucuz hem de kaliteli olan Türk malına bu kadar aç olduğunu bilmiyorduk. Bu durum bizi daha da güçlendirdi. Rekor sayılacak bir ciro yaptık. Yoğunluktan dolayı kasalar müşterilere yanıt veremez duruma geldi ve bunun üzerine yaklaşık 100 bin TL'lik ürünleri müşterilerimize hediye ettik" dedi.

Zarara rağmen mağazayı salı günü yeniden açacaklarını söyleyen Özdemir, "Bu kez müşterileri 200 kişilik gruplar halinde içeri alacağız ve hepsine belli bir süre tanıyacağız. Bu kez yüzde 90 indirim yok ama piyasadan çok daha ucuza ve kaliteli ürün bulacakları kesin" diye konuştu.

Yalçıntaş izdihamdan gelemedi

Merter, Osmanbey ve Laleli semtlerinin başharflerinden oluşan ve Türkiye'de ucuz alışveriş çılgınlığının son örneğine tanıklık eden MOL'ün açılışını iple çeken müşteriler, cumartesi öğleden itibaren mağazanın bulunduğu Kurtköy Atlantis Alışveriş Merkezi'ne gelmeye başladı. Saatler 21.00'i gösterdiğinde MOL'ün önü hınca hınç insan kaynıyordu. İzdiham yüzünden açılış kokteyli için gelen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş bile alışveriş merkezine giremeden geri dönmek zorunda kaldı.

Müşterilerin kepenk ve vitrin camlarını ısrarla yumruklaması sonucu, mağaza sahipleri açılış saatini 24 yerine 22'ye çekti. O andan itibaren mağazada net olarak hatırlanan son sahne ise şöyleydi: Otomatik kepenkler aşağıdan yukarıya doğru açılmaya başladı ve müşteriler, kepenk aralığı bir metreye ulaştığı an eğilerek içeri hücum etmeye başladı. Müşterilerin mağazaya akın etmeye başlamasıyla ucuz alışverişte bir Türkiye klasiği de yeniden yaşanmaya başladı. İzdiham yüzünden önce mağaza kapıları kırıldı. Bedenine bakmadan önüne gelen ürünü alan müşteriler yüzünden arkadan gelenler raflarda ürün bulamadı. Sinirlenen bazı müşteriler, boşalan demir askıları havada uçuşturdu, ağız dalaşı ile başlayan ve yumruklaşmaya giden kavgalar yaşandı. Ürün bulamayan bazı müşteriler cam tezgâhları kırdı, mankenlerin kol ve bacaklarını sökerek üzerlerindeki aldı.

Mağaza sahipleri gerek mağaza içinde gerekse kasalardaki kalabalığı azaltmak için "kart değil, nakit alışveriş" anonsu yaptı ancak bu kalabalığı iyice çığırından çıkardı.

Bu kez kasa önünde yuhalamayla birlikte protestolar başladı. Yaklaşık bir saat içinde harabeye dönen mağazada, kasalardaki yığılmanın da azalmaması üzerine mağaza sahipleri çareyi mağazayı boşaltmada buldu. O ana kadar ödeme yapamayanlara, aldıkları ürünler hediye edildi ve anons eşliğinde mağaza boşaltıldı.

Arayıp parasını vermek istiyorlar

Karmaşada ödeme yapamayan müşterilerin arayıp, ürünlerin parasını vermek istediklerini aktaran MOL İcra Kurulu Başkanı ve Wenice Kids Genel Müdürü Oktay Özdemir, "Bu durum bizi daha da güçlendirdi. Halkımız Türk malına sahip çıktı. Artık yeni bir devir açılıyor. Küresel kriz bizi etkilemez. 'Made in Turkey' markasını dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Türkiye'de bu yıl en az 10 mağaza açma kararı aldık. Metrocity ve Cevahir Alışveriş Merkezi ile görüşmeler sürüyor. 15 günde Türkiye'deki 4-5 noktada MOL açma kabiliyetine sahibiz. Şubatta da Almanya'da 10 tane MOL mağazası açmak için çok yakında imza atıyoruz. Elimizde 20 milyon adetlik stok var. Toplamda 56 mağaza açarak 3 bin kişiye istihdam sağlayacağız" diye konuştu.

"Gelir dağılımı adilane değil"

MOL açılışını yorumlayan psikiyatr Kerem Doksat, "Hükümet'in gizleme çabalarına rağmen, Türkiye'de pekçok kişi sefalet sınırının altında yaşıyor. Okuma yazma oranı düşük. Büyükşehirlerde artık burjuvazinin yaşadığı merkezler dışındaki bütün varoşlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelenlerle dolmuş durumda. Böyle bir ortamda yüzde 90 indirim diyerek mağaza açarsan, orası yağma edilir. Böyle bir durumun yaşanmaması için, gelir dağılımının adil olduğu bir ülkede yaşamak lazım. Bu tür olaylar Avrupa'da yaşanmaz çünkü orda kimsenin geçim sıkıntısı yoktur" dedi.

Mağaza müdürü tacize uğradı

İzdiham yüzünden önce mağaza kapıları kırıldı. Ürün bulamayan bazı müşteriler cam tezgâhları kırdı, mankenlerin kol ve bacaklarını sökerek üzerlerindeki aldı. Zaman zaman yumruklaşmaya giden kavgalar yaşandı.

Mağazanın bir saat içindeki bilançosu 300 bin TL ciro, 100 bin TL mağaza hasarı ve kargaşadan dolayı zorunlu hediye maliyeti 100 bin TL oldu.

Mağazada yoğunluktan dolayı bazı kasiyerler baygınlık geçirirken, mağaza müdürüne sözlü tacizlerde bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber