Bu üniversite 'iş' var

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 24 Ocak 2009 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?HOCAM SİZ BU BÖLÜMLERİ BİLİYOR MUSUNUZ??

Rektör M. Niyazi Eruslu, kendisini makamında ziyaret eden Yalova Valisi Mehmet Ersoy, Yalova Belediye Başkanı Barbaros H. Binicioğlu, Vakit Gazetesi İletişim Koordinatörü Sami Özey ve Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Nuh Albayrak'a üniversitenin yapılanmasını anlattı. Üniversite ile ilgili çok iddialı bölümler seçtiklerini anlatan Rektör Eruslu, ?Hatta YÖK'teki kurula onay için götürdüğümde bana ?hocam siz bu bölümleri biliyor musunuz?' diye sordular. Evet çok iddialı bölümlerdi. Ben de onlara ben bilmiyorum. Ama bilenleri biliyorum dedim. Gerçekten de en iyilerini seçtik? diye konuştu.

İKİNCİLERLE İŞİMİZ OLMAZ

Yalova Üniversitesi Rektörü M. Niyazi Eruslu, oluşturulan akademik kadroya rekor başvu-rular olduğunu söyledi. Eruslu, ?Biz birinciler yetiştireceksek, ikincilerle işimiz olmaz?

diyerek birincileri tercih ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin yüksek öğrenim hayatındaki ilklerini başarmak hedefiyle kurulan Yalova Üniversitesi marka olma yolunda ilerliyor. 74 rektör adayı içerisinden seçilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da 10 Eylül 2008 tarihinde üniversiteye Kurucu Rektör olarak atanan Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, Uludağ Üniversitesi bünyesinde daha önce açılan İktisadi İdari Bilimler Fakültesine ilaveten yeni açılacak Hukuk Fakültesi ve Mühendislik Fakültesine önümüzdeki dönem öğrenci almaya başlayacaklarını belirterek, ?Geleceğin mesleklerini ön plana çıkaracağız. İş bulamayan mezunlara sahip olmayacağız. Okulu bitirdiğinde kapışılan insanları yetiştirebilmek için çalışıyoruz? dedi.

Rektör Eruslu, Yalova Üniversitesi'nde her ilde bulunan fakülte açmak istemediklerini, klasik üniversite profili dışında, Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap verebilecek, dünya ile de uyumlu bir öğrenim modelini tercih ettiklerini vurguladı. Eruslu Türkiye'de 130 üniversite olduğunu hatırlatarak, ?Bunların içinde dünya çapında olanlar da var. Ancak hepsinde birbirine benzer fakülteler var. Mesela Türkiye'de 2 tane fakülte var ki, bu fakültelerin olmadığı üniversite neredeyse yok. Biri ziraat, diğeri de fen edebiyat. Biz ikisini kesinlikle açmayacağız. Çünkü en çok bu fakülte mezunları işsiz? diye konuştu.

İŞSİZ MÜHENDİS YETİŞTİRMEYECEĞİZ

Türkiye'deki gelişmiş üniversitelerle şimdilik yarışmak gibi bir amaçlarının olmadığını ifade eden Eruslu sözlerini şöyle sürdürdü; ?Oturduk karar verdik. Dünyada sistem o kadar hızlı değişiyor ki artık klasik mühendislerle iş olmuyor. İki farklı mühendisin aynı çatı altında uyguladığı bir işi artık yeni dönemde tek bir mühendis yapıyor. Dünya eğitim sistemi iki üç alanının kesişme noktasında olan hibrit mühendisleri yetiştirmeye yöneliyor. Türkiye'nin hem inşaattan hem bilgisayar yazılımından anlayan mühendise ihtiyacı var. İnşaat yönetimi mühendisi bu konuya cevap verecektir. Ziraatı, gıdayı ve endüstri mühendisliğini bilen, gen yapısından anlayan Amerika'da agro-management olarak bilinen tarım yönetimi mühendisi olarak Türkçe ifade edebileceğimiz mühendise ihtiyacı var. Dedik ki, öyle bir üniversite kuralım ki, işsiz ziraat mühendisi, inşaat mühendisi mezun etmek yerine aranan eleman yetiştirelim. Mezunlarımız da birkaç dil bilsin. Türkiye'de olmayan ABD'de 24 üniversitede birer tane bulunan çok özel bölümleri tek çatı altında topladık, mükemmel bir üniversite için çalışmalarımıza yoğunluk verdik.?

Eruslu, yeni kurulan bölümlerin uçuk gibi göründüğünü ancak dünyada öğrencilerin bu bölümlere, iş dünyasının ise buradan mezun olanlara çok rağbet ettiğini söyledi.

Yalova Üniversitesi'nde önümüzdeki yıl, şu an 1 bölümle öğretime açık bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ni 5 bölüme çıkaracaklarını belirten Eruslu, Mühendislik Fakültesinde hedeflerinin 4 yıl içinde 12 mühendislik bölümü açmak olduğunu anlattı. Prof. Dr. TEruslu, ?Bu bölümler için yoğun bir araştırma yaptık ve gelecekte önemsenen bölümler olmasına özen gösterdik. Polimer, mekatronik, genetik, nanoteknoloji, MEMS, inşaat, proses, enerji, sistem, biyomedikal ve kağıt mühendisliği bölümleri açacağız. Hukuk Fakültesi'ni de Avrupa Hukuku ve Uluslararası Hukuk olmak üzere 2 bölümde kuracağız. Ayrıca, yeni fakülteler içine Tıp ve Eğitim Fakültesi'ni de katmayı deneyeceğiz. Biz, mükemmelin peşinde değil, iyinin peşindeyiz. Geleceğin mesleklerini ön plana çıkartacağız. İş imkanı bulamayan mezunlara sahip olmayacağız? dedi.

ARMUTLU'YA DENİZ ÜRÜNLERİ M.Y.O.

Türkiye'nin ara eleman ihtiyacı olduğunu bu amaçla 8 meslek yüksekokulu açacaklarını, sanayi kuruluşlarıyla tabii kaynaklar, bilgi, teknoloji, toplum refahı ve bağımlılık konularında paylaşımlar içinde olmak istediklerini söyleyen Eruslu, Yalova'nın ilçelerinin bu okullar için adeta biçilmiş kaftan olduğunu vurguladı. Eruslu sözlerini şöyle sürdürdü; ?Mesela bizim Çınarcık ilçemiz var. Burada binlerce emekli yaşıyor. Biz Çınarcık'ta Yaşlı Bakım Merkezi Meslek Yüksek Okulu kuracağız. Eğitim gören öğrencilerimize bir nevi tatbiki eğitim şansı da tanımış olacağız. Armutlu, Türkiye'nin sayılı deniz ürünlerinin yer aldığı bir merkez. Biz Deniz Ürünleri M.Y.O'yu buraya kuruyoruz. Termal kaplıcaları ile oldukça ünlü bir yer. Sağlık Turizmi M.Y.O burada olacak. Altınova'ya Gemi İnşa ve Tasarımı M.Y.O, Çiftlikköy'e Süs Bitkileri M.Y.O, Taşköprü'ye Sivil Havacılık M.Y.O, Esenköy'e de Gemi ve Liman Yönetimi M.Y.O'yu kuracağız. Bu okullar sayesinde hem ilçelerimiz kalkınacak, hem de mevcut potansiyelleri eğitimin hizmetine sunulmuş olacak.?

ELİMİZİ AYAĞIMIZI TUTAN MI VAR?

Üniversite ile araştırma merkezleri sayesinde birçok alanda büyük başarılara imza atmayı hedeflediklerini anlatan Rektör Eruslu bu çalışmalar sayesinde Yalova Üniversitesi'nin kısa sürede dünya çapında da örnek gösterilen bir üniversite olacağını ifade etti. Eruslu şöyle konuştu; ?Mesela Gen Araştırma Merkezi'ni ele alalım. Bu merkezimizde insan, hayvan ve bitki genleri incelenecek. Bunlarla ilgili akademik çalışmalar yıllardır dünyanın çeşitli yerlerinde zaten yapılıyor. Ama bitkilerle ilgili çalışmalar çok sınırlı. Tohum geliştirme çalışmaları ise dünyada sadece iki yerde yapılıyor. Bunlardan birisi Amerika diğeri İsrail. Bizim tohum için ödediğimiz paralar ilgilileri iyi bilir çok uçuk miktarlar. Amerika'dan bir tohumu dışarı çıkarmak altın kaçırmaktan daha ağır suç olarak kabul ediliyor. Peki bizim akademik çevremiz niye bu işleri yapmıyor? Biz niye bunun için çalışmıyoruz? Bizim elimizi ayağımızı tutan mı var? Tarımsa bizim memleketimiz tarım memleketi. Her şey var. Artık bu işi yapacak bir merkez de olacak.?

BASILAN HER ŞEY ARŞİVLENECEK

Yalova Üniversitesi'nin yenilikleri ile örnek bir üniversite olacağının altını çizen Rektör Eruslu, ?Yalova'ya birçok eğitimcinin ve araştırmacının gelmesini sağlayacak bölge kütüphanesi ile Balkanlarda ve ülkemizde çıkan yayınları bir çatı altında toplayacağımız takip merkezi kurmayı amaçlıyoruz. Sesli, görüntülü ve yazılı olarak ne varsa hepsinin kayıt altına alındığı bir yayın takip merkezi kurma çalışması yapıyoruz. Basılan bir broşür dahi olsa onu mutlaka kayıt altına alacağız. Bunun bir örneği İngiltere'de var, bizde neden olmasın?? diye konuştu. Kafkas, Balkan, Doğu ve Güneydoğu kültürlerini araştırma merkezleri kurmayı da hedeflediklerini dile getiren Eruslu, bu merkezlerde ülkemizdeki kültür mozaiğine ulaşılma fırsatının da yakalanacağını kaydetti.

Prof. Dr. Eruslu, üniversite bünyesinde kuracakları kütüphane ile de akademisyenlerin vazgeçemeyeceği bir merkez haline geleceklerini vurguladı.

Çifte diploma sahibi olacaklar

Yalova Üniversitesi'nin İngiltere'deki Leeds Metropolitan Üniversitesi ile lisans ve lisansüstü eğitim programlarında imzaladığı iş birliği protokolü sayesinde öğrenciler çifte diploma sahibi olabilecekler. Protokol uyarınca, Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencilerinin 3. yıllarında, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yüksek Lisans programı öğrencilerinin ise 2. yıllarında eğitimlerini Leeds Metropolitan Üniversitesi'nden alabileceğini belirten Rektör Eruslu, mezun olan öğrencilerin hem Yalova Üniversitesi hem de Leeds Metropolitan Üniversitesi diplomasına sahip olacaklarını söyledi.

Yalova Üniversitesi'nin yeni üniversiteler arasında ilk defa yurt dışından bir üniversite ile iş birliği yapan kurum olduğunu ifade eden Eruslu, ?Anlaşmaya göre öğrencilerimizden yabancı dil yeterliliği olanlar ve belirli bir ortalamanın üstündekiler İngiltere'ye gidebilecek. Kişi sınırlaması yok. Şartlara uygun olan öğrencilerimizin hepsi İngiltere'ye gidebilir. Protokolde ilerleyen zamanlarda Mühendislik ve Hukuk Fakültesi için de anlaşma yapılması yer alıyor. Ben hukuk öğrencilerinin hem yabancı dil için hem de pratik AB hukuku için eğitimlerinin bir bölümünü yurtdışındaki üniversitelerde yapmalarından yanayım? diye konuştu.

Prof. Dr. Niyazi Eruslu kimdir?

M. Niyazi Eruslu 10 Eylül 1950 Kütahya Tavşanlı doğumlu. İlk öğrenimini Tavşanlı'da liseyi de Eskişehir'de tamamlayan Eruslu, 1972 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Maden Fakültesi, Metalürji Mühendisliği Bölümünden ?Metalürji Yüksek Mühendisi? olarak mezun oldu. İngiltere'de Sheffield University, Department of Metallurgy'de, Aralık 1976'da doktorasını tamamlayarak ?Doktor? unvanı almaya hak kazanan Eruslu, Haziran 1977'de İTÜ Maden Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü Tatbiki Metalürji Kürsüsüne asistan olarak atandı. Eylül 1975'de aynı fakültede, 1977 -1979 tarihleri arasında da Kanada'da Queen's ve Alberta Üniversitelerinde doktora üstü araştırma çalışmaları yaptı.1982'de İTÜ Kimya Metalürji Fakültesi, Metalürji Mühendisliği Bölümünde ?Doçent?, Kasım 1989'de ?Profesör? oldu. Niyazi Eruslu; 1982-1983 yılları arasında İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölüm Başkanı Yardımcılığı, 1995 -1998 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalürji Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2004 yılından beri de İTÜ, Kimya Metalürji Fakültesi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Başkanlığı görevini yürüttü. Evli ve 2 çocuklu olup, iyi derecede İngilizce biliyor.

Binicioğlu: Üniversite büyük fırsat Yalova Belediye Başkanı Barbaros H. Binicioğlu üniversitenin şehirleri için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, ?Biz de bunun bilincindeyiz. Yasal olarak bizim bina yapma sorumluluğumuz yok. Ancak sosyal sorumluluk gereği biz her türlü yardımı yapıyoruz. Üniversite kısa sürede şehrimizde gözle görülür hareketliliği sağladı. İleride hem şehrimizin tanıtımına katkıda bulunacak, hem de bir akademi durağı olacak. Rektörümüz Eruslu bizim için büyük bir şans? diye konuştu.

Vali Ersoy: Elimizden geleni yapacağız

Yalova Üniversitesi'nin bölgede çok önemli bir boşluğu dolduracağını ifade eden Yalova Valisi Mehmet Ersoy, ?Rektörümüzün çok cazip fikirleri var. Kuruluş çalışmaları tamamlandığı zaman bu bölgenin bilgi ve iletişimde ilgi odağı olacağını tahmin ediyorum. Onun için biz de üzerimize düşen ne varsa ortaya koyacağız. Türkiye'de akademik çıtayı yükselteceğine inandığımız bu üniversitenin bir an önce devreye girmesi için elimizden geleni yapacağız? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber