MEB'deki torpilli atamaların iptali için dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Sen "Van İline 57 KPSS puanıyla Matematik Öğretmeni olarak atanan Beytullah YAĞIZ , Van ve Diyarbakır'da açıktan ve kurumlar arası geçiş ile atanan Lale KAHRAMAN, Cengiz ÖZER, Nuran YAVUZ ile ilgili olarak iptal davası açtı.

İŞTE YAĞIZ'LA İLGİLİ DAVA DİLEKÇESİ

ANKARA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ'NE

?Yürütmeyi Durdurma Taleplidir?

DAVACI : Türk Eğitim Sen

(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av. Hatice AKALAN-Av. Ömer SARPDAĞ

Av. Hilal Kezban DÜZGÜN

Konur Sok. 54/9 Bakanlıklar/ANKARA

DAVALI :Milli Eğitim Bakanlığı

T.KONUSU :Beytullah YAĞIZ'ın Aralık 2007 döneminde, "Sözleşmeli Matematik öğretmeni" olarak Van iline yapılan atamasına yönelik tesis edilen işlemin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptal talebinden ibarettir.

ÖĞRENME TARİHİ :05/12/2008

AÇIKLAMALAR :Beytullah YAĞIZ 2007'de yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) 57.172 puan almıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) taban puanı "90" olarak belirlediği Aralık 2007 döneminde, "Sözleşmeli Matematik öğretmeni" olarak Van iline usulsüz olarak ataması yapılmıştır. Binlerce kişinin tüm hayatlarını etkileyecek olan sınavdan 57 puan alarak ataması yapılan Beytullah YAĞIZ'ın usulsüz yapılan atamasının iptal edilmesi için müvekkil sendika basın ve yayın organları ile konuyu dile getirmiştir.

4/C ve 4/B kapsamında yapılan tüm öğretmen görevlendirmelerinde KPSS10 puan üstünlüğü aranmasına rağmen Beytullah YAĞIZ, Van İli Saray İlçesi Ahmet Nacar Lisesine Sözleşmeli Matematik öğretmeni olarak atanması hukuka aykırılık teşkil etmektedir.

-Matematik alanında;

2005-1- Matematik öğretmeni alınmamıştır.

2005-2- KPSS10 taban puanı 85'dir.

2005-78 No'lu Genelge kapsamında KPSS10 puanı 80'dir.

2006-1- KPSS10 puanı 90'dır.

2006-2- KPSS10 puanı 90'dır, daha sonra 87 olmuştur. 2007-1-Matematik öğretmeni alınmamıştır. 2007-Aralık KPSS10 puanı 90'dır. Bu taban puanlar incelendiğinde en düşük puanın 80 olduğu görülecektir. Beytullah YAĞIZ'ın puanları ise; 2005 yılında 39.523, 2006 yılında 56.900, 2007 yılında 57.172, 2008 yılında 58.608'dir. Dolayısıyla Beytullah YAĞIZ matematik öğretmeni olarak atanabilecek puana ve başvuru hakkına hiçbir zaman sahip olmamıştır Hiç bir dönemde KPSS10 puanı Matematik alanı için 80 puandan aşağıda olmamıştır. 2005/78 ve 2006/58 sayılı Genelgeler ile KPSS10 puanına göre atamaların yapılacağını düzenlemektedir. 2005/78 sayılı Genelge Görevlendirme Yapılacak Alanlar ve Kontenjanları başlıklı kısımda ?Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarının en fazla öğretmen ihtiyacının bulunduğu 37 alandan KPSS sonuçlarına göre puan üstünlüğü esası dikkate alınarak kısmî zamanlı geçici öğretici ataması yapılacaktır.? Denilmektedir. Ayrıca yine 2005/78 sayılı Genelgenin Sözleşmeli Öğreticiliğe Başvurularda Aranacak Şartlar Başlıklı kısım 6. madde ?2004 veya 2005 KPSS' ye katılmış, alanında belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olmak? ve 10.madde de ?Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon belgesine sahip olmayan adaylarda, görevlendirileceği alanın taban puanı ve üzerinde puan almış olmak şartıyla KPSSP10'dan 75 ve daha yukarı puan almak? şeklinde düzenleme mevcuttur.2006/58 sayılı genelgenin atama için gerekli olan şartların sayıldığı kısım e) maddesinde ?Görevlendirildiği tarihte Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) alanı itibarıyla Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üstünde puan almış olmak,? şartı yer almaktadır. Görüleceği üzere tüm düzenlemelerde puan üstünlüğü esası gözetilerek atama yapılacağın bahsedilmektedir. Tüm söylemlerinde

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün sitesinde bulunan atamalara esas olan sayısal veriler incelendiğinde Matematik alanında minimum puan 81,962, 89,626 ve 92,768 olarak oluşmuş ve hiçbir zaman Van ilinde Matematik öğretmeni de görevlendirilmemiştir. 2005 yılından 2007 Aralık ayına kadar Kılavuz ve genelge eklerinde Van ili için Matematik öğretmeni ihtiyacı belirtilmemiştir. Van iline Beytullah YAĞIZ'ı ilgilendiren dönemde hiçbir zaman Matematik öğretmeni görevlendirilmemiştir. Sadece Aralık?2007 Döneminde 3 Lise Matematik alanından öğretmen görevlendirilmiştir. Bakanlık, tüm kamu kurumlarının 4/B'li alımlarını KPSS'ye bağlayan yönetmelik değişikliği öncesinde de KPSS ile yapmasına rağmen, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK insiyatif kullanarak, yani KPSS'ye bakmadan 4/B'li personel olarak Beytullah YAĞIZ'ın atamasını yapmıştır. Beytullah YAĞIZ adlı öğretmenin 57.172 KPSS10 puanı ile Van iline 4/B'li sözleşmeli öğretmen olarak atanmasının şaibeli olduğu Türk Eğitim-Sen tarafından açıklanmış, haber Hürriyet Gazetesi'nde ?Bakan Bey, bu nasıl tayin? başlığıyla, 06.12.2008 tarihinde yayınlanmıştır. Ancak halen daha yapılan atama iptal edilmemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı yapılan haberler neticesinde yaptığı açıklama ile adı geçen öğretmenin KPSS puanında bir değişiklik yapılmadığını ve öğretmenin göreve başlatılmasının atama değil, bir görevlendirme olduğunu belirtmiş ve Bakanlığımızda öğretmen atamaları ile ilgili objektif kriterler; bütün kamuoyunun, öğretmenlerin, öğretmen adaylarının ve basınımızın malumudur demiştir. Atamanın çeşidi ne olursa olsun yukarıdaki genelge hükümleri uyarınca tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğu ve yapılan uygulanın üzerinin kapatılması için hiçbir hukuki gerekçesi olmayan bir açıklama olduğu açıkça ortadır.

Böyle bir atamanın bakan yetkisi ile yapılması mümkün değildir. Hiçbir kanun bakanlara böyle bir yetki vermemiştir. Bu şekilde yaptım-oldu mantığı ile hareket etmek hukuk devletinde kabul edilemez bir durumdur. Tüm ülke çapında yapılan usulsüz atamalara tepkiler çığ gibi büyümektedir. Yıllarca emek vererek atanmak için bekleyen aralarında üyelerimizin de bulunduğu onlarca kişi yapılan uygulama sebebiyle bakanlığa ve devlete olan güvenleri yitirmişlerdir. Bu ve buna benzer uygulamalar basında sıkça yerini almış bu uygulamalar sebebiyle TBMM'de defalarca bakana soru önergeleri hazırlanmıştır.

Kamu Personel Seçme Sınavında atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üstünde puan alma koşulu mevcuttur. Davalı idareden Beytullah YAĞIZ'ın atandığı yıllardaki KPSS taban puanları istenildiği takdir de yapılan işlemin ne denli vahim olduğu makamınızca da görülecektir.

Yapılan bu atama ile sendikamız genel merkezi birebir ilişkili olduğu ve atanmak için kadro bekleyen potansiyel üyelerimizin mağdur olduğu göz önüne alındığı zaman işbu davayı açma zarureti hasıl olmuştur. Takdir makamınızındır.

HUKUKİ SEBEPLER :. İlgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER :2007-2008 yılı KPSS sonuçları

SONUÇ VE TALEP :Yukarıda arz ile izahına çalıştığımız ve mahkemenin re'sen gözeteceği sair sebepler ile;

1) Beytullah YAĞIZ'ın Aralık 2007 döneminde, "Sözleşmeli Matematik öğretmeni" olarak Van iline yapılan atamasına yönelik tesis edilen işlemin yürütmesinin durdurulması ve devamında iptaline

2) Tüm yargılama harç ve masrafların karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ile talep ederiz.

Türk Eğitim Sen Vekili

Av. Hatice AKALAN-Av. Ömer SARPDAĞ

Av. Hilal Kezban DÜZGÜN

Ek:2007-2008 KPSS Sınav sonuç Belgeleri


Lale Kahraman'ın Atamasının iptali İle İlgili Dava Dilekçesi İçin Tıklayınız

Cengiz Özer'in Atamasının iptali İle İlgili Dava Dilekçesi İçin Tıklayınız

Nuran Yavuz'un Atamasının iptali İle İlgili Dava Dilekçesi İçin Tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber