Hukuk Muhakemeleri Kanunu değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2009 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonunda, yargılamanın doğru, hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamak için hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının, 19 maddesi daha kabul edildi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan komisyon, 458 maddelik tasarının bugünkü görüşmelerine, 108. maddeden devam etti.

Komisyonda, tasarının, ''adli tatilin kaç gün olacağına ilişkin'' maddesi tartışıldı.

Tasarının Adalet Bakanlığındaki hazırlık çalışmasına katılan Galatasaray Üniversitesinden Prof.Dr. Hakan Pekcanıtez, daha önce 45 gün olan adli tatilin, 2004'te 36 güne indirildiğini anımsattı.

Pekcanıtez, hakimlerin hem adli tatil öncesinde hem de adli tatilde izin kullandıklarını, bunun da yargılamada gecikmelere neden olduğunu belirtti.

-''15'ER GÜNDEN, YILDA İKİ KEZ ADLİ TATİL YAPILSIN''

CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, adli tatilin gerekli olduğunu ifade ederek, ''Adliyelerin kasım ve aralık aylarında işleri çok yoğun oluyor. Hakimler, aralık ayından sonra, ocak ayının 15'ine kadar duruşma günü vermiyorlar. Bu yüzden, ocak ayında 15 gün, yazın da 15 gün olmak üzere, yılda iki kez adli tatil yapılabilir'' diye konuştu.

Eski Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Hakkı Dinç, adli tatilin, 45 gün iken olan çekiciliğinin, 36 güne indirilince kaybolduğunu kaydederek, adli tatilin, daha önce olduğu gibi 45 güne çıkarılmasının daha iyi olacağını kaydetti.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, adli tatilin 36 gün olarak kalmasını isterken, Türkiye Barolar Birliği temsilcisi Cengiz Tuğral ise adli tatile gerek olmadığını söyledi.

Müzakerelerin ardından, ''Adli tatil her yıl, 1 ağustosta başlar, 5 eylülde sona erer'' hükmünü içeren madde kabul edildi.

Komisyon toplantısına, öğleden sonra devam edilmek üzere ara verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber