Bakan Güler'den, elektrik zammı açıklaması

Haber Giriş : 07 Aralık 2004 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2005 yılında elektriğe zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak, "Biz hesap kitap yaparak çalışmalar yapıyoruz. Şu anda bir şey söylemek zor. 2004 daha bitmedi" dedi.

Güler, 16. Uluslararası Jeofizik Kongre ve Sergisi çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Güler, dün Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesi ve dolayısıyla enerjide dışa bağımlılığına kısıtlama getirilmesi ve bunun iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyeceği' şeklindeki değerlendirmesiyle ilgili olarak, "Sayın Putin Türkiye'nin Rusya'dan 16 milyar metreküp doğalgaz aldığını söyledi. Biz toplam 22.5 milyar metreküp doğalgaz alıyoruz. Bunun 13.5 milyar metreküpünü Rusya veriyor. Burada bir rakam yorumlaması oldu ve Başbakanımız bunu düzeltti. Böyle bir şey söz konusu değil. Eski kontratları yeniden gözden geçiriyoruz ve 'al ya da öde' fiyatlarını aşağı çekmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Güler, Rusların Trans-Trakya Projesi'nde geri adım atıp atmadıklarının sorulması üzerine de, "Görüşmelerimizde Samsun-Ceyhan Boru Hattı daha ağır basıyor. Görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. 2005 yılında yerli kaynak kullanımının azalarak doğalgaz kullanımının artması ve bunun elektrik fiyatlarına yansıtılacağı şeklindeki haberleri de değerlendiren Güler, "Bu tamamen her şeyi ile yanlış. Yerli kaynaklara daha ağırlık veriyoruz. Geçen sene 4 milyar kilowatt/saat, bu sene de 11 milyar kilowatt/saat tasarruf sağladık. Bunu suya ve kömüre ağırlık vererek yaptık. Bu rakam gelecek sene daha fazla olacak" diye konuştu.

Güler, 2005 yılında elektriğe zam yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine ise, "Biz hesap kitap yaparak çalışmalar yapıyoruz. Şu anda bir şey söylemek zor. 2004 daha bitmedi" cevabını verdi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber