Erdoğan 'Diplomatik davranmasam başka şey yapardım'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Şubat 2009 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında "Ben orada diplomatik davranmasam başka şey yapmam lazımdı. Ben onu yapmadım." dedi...

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki son gelişmeleri değerlendiriyor.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Bazı siyasiler doğalgaz indirimini beğenmemiş. Bugün bakıyorum bir siyasi parti lideri; "Yüzde 80 zam yaptılar şimdi yüzde 17 indirmek suretiyle seçim yatırımı yapıyorlar." diyor. Ya ayıp, gerçekçi olalım. Şimdi buradan bazı rakamaları açıklayacak olsam kaçacak delik ararsınız. Petrol fiyatlarının kaç liraya çıktığını çok iyi biliyoruz.

Biz milletimizin karşısına tüm samimiyetimizle çıktık. Herşeyi bütün netliği ile ortaya koyuyoruz. Gemi hız almaya başlıyor bundan mı rahatsız oluyorsunuz?

Nükleer santral ihalesini alan firma ile Davos'ta görüştük. Enerjide bölgesel ve küresel bir lider haline geliyoruz.

İdare-i maslahat ülke yönetmekte bir tarzdır. Osmanlı döneminde zaman zaman uygulamıştır. Aman risk alamyalım aman suya sabuna dokunmayalım. Türkiye enerjisinin harcamış ve bir adım ileri gidememiştir. Türkiye için küçük düşünme devri sona ermiştir. Tarihi misyonunun gereklerine uygun olarak büyük düşünceler ile harekete edecek.

Kafkaslar dosyası, Ortadoğu dosyası. Çete ve mafyalar dosyası. "Bulaşma, bulaşma! Yerler, götürürler.." Yerlerse, yerler... Ama biz büyük geliriz. Bizim atacağımız adımın kendi dünyamızda senaryosu vardı. Bizim Allah'a bir can borcumuz var kula değil. Bu hizmeti vereceğiz ki torunlarımıza farklı bir Türkiye bırakalım. Bunun için eğitim reformu sağlık reformu yargı reformu aynı şekilde. Key paralarını topladılar biz ödüyoruz. Devletin, milletine borçlu kalmasını kabul etmiyoruz.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Davos'a katılmak üzere İsviçre'deydim. Bu yılki toplantılada ağırlıklı olarak küresel ekonomik kriz ve bağlantılı konular ele alındı. Gerek Putin, gerek Nazarbayev, Aliyev, Blair, Al Gore, Sarkisyan, Nalbantyan hepsi ile telker teker biraraya geldik.

İktisadi konuların yanısıra birçok konuyu ikli görüşmeler şeklinde birlikte ele aldık.

Perşembe gecesi arzu edilmeyen bir olay yaşandı. Yöneticinin tutumu nedeniyle istenmeyen şekilde sonuçlandı. Bu panelin arkası açıktı yanı ondan sonra başka toplantı yoktu. Kimsenin Türkiye'yi başla bir kategoriye yerleştirmesine izin vermeyiz.

Kimsenin TC Başbakanı'na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyiz. Zira Türkiye sıradan bir ülke değil herkes bunu iyi anlamalı. Oturumda yöneticinin tavrına gösterdiğimiz tepkiyi diplomatik bulmayanlar oldu. Diplomasi tarihi bu tür olaylarla doludur. Benim diplomatım aslanın midesinden hakıkını söküp alacak diplomattır.

Ben diplomata böyle bakıyorum. Oturumda son derece diplomatik bir üslup kullandık aslında. Biz kiminle nasıl konuşacağımızı da iyi biliriz. Bizim şahsi hesabımız yok. Bulunduğumuz makam neyi gerektirirse onu yaparız. İsrail'in de kiminle neyi konuştuğunu bilmesi lazım.

Bazı parti başkanları da bize haksızlık yapıldığını söylemişlerdir. Ben kendilerine şahsım adına teşekkür ediyorum. Başbakan milletinin kalbinden ne geçiyorsa onu o şekilde yansıtmıştır. Ama hiçbir moderatör bir başbakanın omzuna elini atamaz. Bu edepsizliktir. Atamaz!

Ben orada diplomatik davranmasam başka şey yapmam lazımdı. Ben onu yapmadım. Türkiye'nin itibarını haysiyetini savunmak bana düşerdi onu yaptım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber