24 yeni ilaç daha hastaların hizmetinde

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2009 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) 2008'de toplam 24 yenilikçi ilacın hastalara sunulmasına izin verdi. Kanserden yüksek tansiyona, Huntington hastalığından AIDS'e etkin tedaviler sunan bu ilaçlar yıllar süren araştırmaların ürünleri.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından yapılan açıklamada, FDA'nın çok sıkı denetlemeler sonucu onayladığı bu ilaçlara Türkiye'deki hastaların da mümkün olan en kısa sürede erişmeye hakkı olduğu vurgulandı.

Yenilikçi ilaç endüstrisinin insan yaşamını uzatmak ve kalitesini artırmak için çalışmaları devam ediyor. Uzun klinik araştırmaları sonucunda geliştirilen 24 yenilikçi ilaç, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) tarafından 2008 yılında onaylanarak Amerikalı hastalara sunuldu. Bu durum 2008'i, ABD'de son üç yılda en fazla ilaç ruhsatının verildiği yıl yaptı.

Onaylanarak hastalara sunulan yenilikçi ilaçlar lösemiden prostat kanserine, yüksek tansiyondan kalp damar hastalıklarına, Huntington'dan karaciğer hastalıklarına ve ameliyat sonrası enfeksiyonlara kadar çok çeşitli sağlık sorunlarına karşı etkin tedaviler sunuyor.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner, yenilikçi ilaçların yaşam kalitesini yükselttiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Bu ilaçlara mümkün olan en kısa sürede erişmeye Türk hastaların da en az Amerikalı hastalar kadar hakkı bulunmaktadır. Şimdi AİFD olarak beklentimiz FDA'nın onayladığı yenilikçi ilaçların Türkiye'deki ruhsatlandırma sürecinin hızla tamamlanması ve hastalarımıza sunulmasıdır. Bugün ne yazık ki ABD ve Avrupa'da onaylanan ilaçların ülkemizde ruhsat alarak ödeme listelerine alınması ve hastalara sunulması için geçen süre bazen 3 yıla kadar çıkabiliyor. Bu sürecin bir yılı aşmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda ilerleme sağlanacağını, ruhsatlandırma ve ödeme işlemlerinin şeffaf ve objektif kriterlere göre hızla yapılarak hastalarımızın yenilikçi ilaçlara daha kolay erişebileceğini umut ediyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber