Eklem kireçlenmesine karşı amniyotik sıvı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2009 22:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesinde yapılan bir araştırma, amniyotik sıvının, eklem kireçlenmesine karşı koruyucu ve hastalığın ilerlemesini durdurucu etkisi bulunduğunu ortaya koydu.

UÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen başkanlığında, Dr. Onur Tireli, Uzman Dr. Sadık Bilgen, Uzman Dr. Teoman Atıcı ve Dr. Ulviye Yalçınkaya tarafından yapılan araştırmada, eklem yapıları açısından insanlara en çok benzeyen canlılar olarak değerlendirilen tavşanlarda, deneysel olarak osteoartrit (eklem kireçlenmesi) oluşturuldu.

Ekip daha sonra hasta tavşanlarda eklem içine bebeklerin içinde geliştiği insan amniyotik sıvısı enjekte ederek, bu sıvının eklem kıkırdağına ve "eklem zarı" olarak bilinen sinovyal dokuya etkisini araştırdı.

Araştırmada, osteoartrit geliştirmek için 20 tavşanın sağ dizinin ön çapraz bağı kesildi. 4 hafta sonra 10 tavşana birer hafta arayla 3 kez eklem içine belirli miktarda amniyotik sıvı uygulanırken, diğer 10 tavşana herhangi bir tedavi uygulanmadı.

İnceleme sonucunda, protein, makromolekül ve büyüme faktörleri açısından zengin bir sıvı olan insan amniyotik sıvısının, "tavşan deneysel osteoartrit modeli"nde kıkırdak ve sinovyal dokudaki bozulmalara karşı koruyucu etkisinin olması nedeniyle kıkırdaktaki koruyucu tedavi ajanlarına bir alternatif olabileceği kanısına varıldığı belirtildi.

Dr. Sadık Bilgen, "Tavşanlarda yapılan çalışmada olumlu sonuçlar alındı fakat henüz insanlar üzerinde yapılmış bir çalışma yok" dedi.

Bu çalışmanın kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıdığını kaydeden Bilgen, şunları kaydetti:

"Piyasada bu amaçla kullanılan ilaçlar var. Amniyotik sıvının içinde de bu ilaçların içinde bulunan elementlerden olduğu biliniyor. Buradan yola çıkarak amniyotik sıvının tedavi amaçlı kullanılabileceğini düşündük. Çalışmada amniyotik sıvının içinde bulunan birçok elementin kıkırdakta ve sinovyal dokuda oluşan bozuklukların ilerlemesini durdurmada etkili olduğu gözlendi. Bu da bize amniyotik sıvının osteoartritli hastalar için kullanılabileceği fikrini verdi. Ancak bunun insanlar için kullanılabilir hale getirilmesini sağlayacak çalışmalara ihtiyaç var. İnsan amniyotik sıvısının elde edilmesinin bugün kullanılan birçok ilaçtan daha ucuz olabileceğini düşünmekteyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber